AcasăNewsUcraina, APEL DE URGENȚĂ la Putin să nu-i mai fie uciși cetățenii...

Ucraina, APEL DE URGENȚĂ la Putin să nu-i mai fie uciși cetățenii de proruși: „NU sunt JUCĂRII!”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut lui Putin, omologul său,  într-o convorbire „de urgenţă” la telefon, să îi convingă pe separatiştii proruşi din Donbass pentru a opri o escaladare a confruntărilor armate, marcată de moartea a patru militari ucraineni.

„I-am spus că asta nu ne apropie de pace. Şi i-am cerut să-şi folosească influenţa pentru ca ei oprească uciderea cetățenilor noștri”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă. „Ei nu sunt jucării”, a apăsat pe cuvinte șeful de stat din Kiev.

Patru militari ucraineni au fost ucişi marţi, într-un atac al separatiştilor din estul ţării, cel mai sângeros bilanţ de la începutul unui nou armistiţiu, încheiat în urmă cu două săptămâni. Evocând o „îndelungată conversaţie” cu Vladimir Putin, Volodimir Zelenski a anunţat că l-a sunat apoi pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi că doreşte să o contacteze în curând pe Angelw Merkel, pentru a organiza o „întâlnire urgentă” în trei.

Zelenski a anunţat că armata ucraineană îşi va continua operaţiunile de deminare în zone de război şi că este necesară o „accelerare” pentru ridicarea unui punct de control la Staniţa Lugansk, între teritoriile aflate sub controlul separatiştilor şi restul ţării.  Din aprilie 2014, 13 000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei, unde războiul cu separatiştii proruşi a izbucnit după o revoltă populară a mişcării Maidan. Aceasta la rândul ei a condus la înlăturarea Guvernului prorus de la acea vreme la Kiev şi anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Ucraina şi aliaţii săi occientali acuză Rusia că-i susţine militar pe separatiştii din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, ceea ce Moscova a dezminţit mereu, în pofida multor probe oferite inclusiv de lumea Occidentală. În urma acordurilor de la Minsk din februarie 2015, confruntările armate au scăzut în intensitate, însă continuă să facă victime cu regularitate.

În imagine: separatiști proruși din estul Ucrainei (Sursa foto: Twitter)

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
264 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger