AcasăNewsUcraina ameninta din nou Europa cu taierea gazelor

Ucraina ameninta din nou Europa cu taierea gazelor

Importul de gaze ar putea duce la cresterea preturilor pe piata interna

Ucraina este gata sa discute despre eventualitatea suspendarii sistemului sau de tranzit al gazelor, prin care Rusia alimenteaza Europa, a declarat sambata premierul ucrainean Mikola Azarov, citat de RIA Novosti. Romania ar putea fi afectata intr-o mai mica masura deoarece foloseste gaz si din productia proprie.

Premierul ucrainean Mikola Azarov i-a avertizat pe oficialii Comisiei Europene ca si-ar putea suspenda tranzitarea gazelor si a spus ca Europa, Ucraina si Rusia trebuie sa ia impreuna decizii cu privire la sistemul ucrainean de tranzit al gazelor.

Capacitatea sistemului ucrainean permite pomparea a 150 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, dar in prezent doar 80 de miliarde de metri cubi de gaz tranziteaza Ucraina.

„GTS inseamna un sistem de conducte, compresoare si o uriasa echipa care opereaza sistemul. Toate aceastea aduc pierderi si de ce am suporta noi pierderi? Poate ca ar trebui sa renuntam la acest sistem? Nu noi vom suporta consecintele”, a declarat Azarov, care a participat la o conferinta internationala gazduita de Ialta.

Moscova a lansat la inceputul lunii conducta Nord Stream si a semnat saptamana trecuta impreuna cu partenerii sai straini acordul pentru construirea South Stream, ambele gazoducte ocolind Ucraina. Nord Stream va lega Rusia de UE prin Marea Baltica, in timp ce South Stream va trece pe sub Marea Neagra. Ucraina s-a oferit, de altfel, sa gazduiasca pe teritoriul sau conducta South Stream, economisindu-se astfel din costurile mari ale unei conducte subterane, dar a fost refuzata de Moscova, ratiunea de gazoductului fiind tocmai aceea de a evita Ucraina.

Rusia a inceput aceste proiecte dupa mai multe dispute pe tema pretului gazelor care le-a avut cu Ucraina. Aceste dispute au lasat de doua ori Europa fara gazul rusesc in ultimii cinci ani. 80% din gazele importate de UE din Rusia tranziteaza Ucraina, iar Europa importa din Rusia o cincime din gazul pe care il consuma.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici va merge la Moscova saptamana viitoare pentru a discuta cu presedintele Dmitri Medvedev despre noua disputa pe care cele doua tari o au in legatura cu pretul gazelor.

122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger