AcasăNewsUcraina, acord fragil de incetare a focului

Ucraina, acord fragil de incetare a focului

Armistitiul Minsk 2 este o gura de oxigen pentru estul Ucrainei, redus la ruine

Acordul de incetare a focului in estul Ucrainei, intre fortele Kievului si rebelii prorusi este ”respectat in ansamblu”, potrivit declaratiilor oficiale ale armatei ucrainene. Totusi, ieri, doi civili au fost ucisi, la cateva minute dupa intrarea in vigoare a armistitiului.

Armistitiul Minsk 2 este o gura de oxigen pentru estul Ucrainei, redus la ruine

Acordul reprezinta prima etapa a unui plan destinat sa puna capat unui conflict care, in zece luni, a facut peste 5.500 de morti. Incidente izolate au fost semnalate de-o parte si de alta a beligerantilor. Ieri dimineata, fortele ucrainene au fost tinta unor atacuri cu mortiere in Lugansk, in apropiere de frontiera rusa. De partea lor, rebelii au afirmat ca militari ucraineni au deschis focul in Debaltevo, la 65 de km nord-est de Donetk, unde trupe ucrainene sunt cvasi incercuite. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca tentativele soldatilor ucraineni de a iesi din incercuire vor fi considerate ca o violare a incetarii focului. Intre timp, surse militare au confirmat ca incetarea focului este respectata la Mariupol, port la Marea Azov.

Foaia de parcurs a acordului Minsk2

Acordul de incetare a focului prevede ca trupele Kievului si rebelii au doua zile (dupa intrarea in vigoare, sambata spre duminica, ora 0) pentru a incepe retragerea armelor grele de pe linia frontului. Fortele ucrainene se vor retrage de pe linia de front actuala iar rebelii in spatele liniei de front trasata in 19 septembrie. Marti, va avea loc inceperea retragerii artileriei (50 km de fiecare parte), a lansatoarelor de rachete (intre 70 km si 140 de km de fiecare parte, in functie de tipul si bataia rachetelor). Operatiunile vor fi supervizate de OSCE. Totodata, vor incepe negocierile pentru statutul regiunilor Donetk si Lugansk. Retragerea totala a artileriei va avea loc pana la 3 martie. In 8 martie, toti ostaticii si prizonierii trebuie sa fie eliberati. In 13 martie, Parlamentul ucrainean ar trebui sa voteze o lege care sa recunoasca limitele teritoriului pe care Ucraina nu-l controla la 19 septembrie. Data retragerii tuturor combatantilor straini si dezarmarea unitatilor ilegale, precum si viitoarele alegeri locale nu a fost precizata. Inainte de intrarea in vigoare a acordului de la Minsk, Geoffrey Pyatt, ambasadorul SUA la Kiev, a acuzat Rusia ca ii sprijina masiv pe separatistii prorusi, care deja ar avea cantitati de armament mai mari decat armatele unor tari NATO. Pyatt a postat pe contul Twitter o serie de fotografii luate prin satelit care ar arata, potrivit lui, sisteme de artilerie, antiaeriene si material de sprijin rusesti. Igor Konacenkov, purtatorul de cuvant al ministerului rus al Apararii, a declarat, sambata, ca afirmatiile diplomatului american ”nu sunt confirmate de nicio dovada valabila”. Pe de alta parte, presedintele ucrainean a semnat un decret prin care-l numeste in functia de consilier international pentru reforme pe Mihail Saakasvili, fostul presedinte al Georgiei, a anuntat serviciul de presa al lui Porosenko, informeaza sputnik.

Moscova: Influentat de SUA, NATO incearca separarea Rusiei de Europa

Espusa unei puternice influente americane, Alianta Nord Atlantica incearca divizarea Europei si Rusiei, a estimat, intr-un interviu acordat radioului Kommersant FM, delegatul permanent al Rusiei la NATO, Alexandr Gruciko, citat de sputnik. ”Alianta este supusa unei influente puternice din partea Statelor Unite si a tarilor care doresc sa faca din NATO un instrument care sa le permita sa desparta Rusia de Europa”, a acuzat diplomatul rus. In opinia sa, procesul politic aflat in curs in cadrul NATO dovedeste incercarile de a desparti Moscova de Bruxelles, prin crearea unui fel de „cordon sanitar” intre cele doua capitale.

author avatar
Tudor Borcea
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger