AcasăNewsUcraina, „operatiune antiterorista” impotriva separatistilor prorusi

Ucraina, „operatiune antiterorista” impotriva separatistilor prorusi

Trupele ucrainene antitero si prorusii s-au incaierat in Slaviansk

Autoritatile ucrainene au pornit o operatiune antiterorista in orasul ucrainean Slaviansk, impotriva militantilor prorusi care ocupa sedii ale serviciilor de securitate.

Interventia fortelor speciale ucrainene s-a soldat cu morti si raniti de ambele parti, a anuntat ministrul de Interne, Arsen Avakov.

Trupele ucrainene antitero si prorusii s-au incaierat in Slaviansk

Alte orase se „rascoala”

Un agent al Serviciului ucrainean de Securitate (SBU) a fost omorat, iar alti cinci membri ai fortelor de ordine au fost raniti. In randul separatistilor, exista un numar necunoscut de victime. La cateva ore de la debutul operatiunii ucrainene, militantii prorusi au ocupat, duminica, Primaria orasului portuar Mariupol, situat in regiunea Donetk din sud-estul Ucrainei. Sambata, Arsen Avakov a acuzat Rusia de „acte de agresiune”, in legatura cu ocuparea sediilor politiei si confiscarea armelor de catre militanti prorusi. In Slaviansk, Druzkovna si Kramatorsk, separatistii ocupasera institutii publice si sedii ale politiei. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atentionat autoritatile ucrainene sa se abtina de la actiuni in forta asupra prorusilor.

Oferta de autonomie extinsa

Cu 40.000 de soldati rusi la granita estica, fara o armata viabila si fara ajutor concret din afara, guvernantii Ucrainei au pregatit un pachet de „puteri autonome extinse” pentru regiunile rasculate. Premierul Arseni Iateniuk s-a intalnit la Donetk cu liderii regionali si cu oameni de afaceri, propunand o lege a referendumului, care sa permita regiunilor sa-si aleaga „comitete executive” de guvernare, sa aiba autonomie financiara si economica, posibilitatea de a atrage investitori, in schimbul ramanerii in statul ucrainean, dupa modelul federativ, care recunoaste o putere centrala, anume Kievul. SUA si UE au intocmit alte liste cu sanctionati, fiind adaugati mai multi oficiali si companii din Crimeea, printre care Chernomorneftgaz. Vicepremierul Crimeii, Rustam Temirgaliev, aflat si el pe lista cu indezirabilii, „a promis” Occidentului ca nicio companie din Vest nu va beneficia de campurile de petrol si gaze din Marea Neagra.  „Chernomorneftgaz va folosi profitul din monopolul acestor campuri pentru a dezvolta regiunea”, a afirmat Temirgaliev.

author avatar
Adina Mutar
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger