AcasăNewsTVR vrea sa-si astupe gaurile prin dublarea taxei radio-tv

TVR vrea sa-si astupe gaurile prin dublarea taxei radio-tv

Demiterea conducerii Televiziunii Romane scoate la iveala jocuri de culise incredibile. Pentru a-si acoperi gaurile imense din buget si pentru a face rost de cash ca sa-si achite datoriile de 300 de milioane de lei catre Fisc, SRTv a gasit doua solutii: sa vanda mai multe imobile sau sa dubleze taxa tv, pe care toti romanii o platesc odata cu factura de energie electrica.

Societatea Romana de Televiziune nu a reusit sa vanda cladirile si terenurile, asa ca singura varianta, in opinia institutiei, ramane dublarea taxei radio-tv

Inainte de a fi demisa de catre membrii Comisiilor de cultura ale Parlamentului, conducerea TVR a incercat sa faca rost de bani pentru achitarea datoriilor prin vanzarea unor cladiri si terenuri ce valoareaza aproximativ 70 de milioane de euro.

Alexandru Lazescu a fost demis ieri din fruntea TVR

Mai exact, un teren de 46.826 mp situat pe Sos. Pipera, nr. 63-65, in valoare de 50 de milioane de euro, studioul de pe Str. Molière nr. 2, de unde TVR a emis pentru prima data, in anul 1956, evaluat la peste 15 milioane de euro, plus o parcare a TVR amplasata in apropiere de Piata Victoriei. TVR nu a reusit sa vanda terenurile si cladirile, din pricina unor „mici” amanunte: imobilele pot fi instrainate doar in conditii strict reglementate de lege, intrucat apartin statului, iar ANAF blocase deja conturile institutiei si pusese sechestru pe mai multe bunuri, in incercarea de a recupera datoriile uriase.

Ultima solutie – dublarea taxei

SRTv detine in Pipera acest teren, evaluat la 50 de milioane de euro

Cea de-a doua varianta luata in calcul de SRTv este dublarea taxei radio-tv, care este platita de toti romanii odata cu factura de energie electrica. Taxa tv reprezinta principala sursa de finantare a activitatii (peste 70% din buget), insa reprezentantii SRTv au sustinut in ultimii ani ca aceasta nu este destul de mare pentru a le acoperi cheltuielile. Conducerea TVR a sustinut ca taxa a fost redusa pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, inca din anul 2003 si ca de atunci nu a mai fost indexata niciodata. Invocand faptul ca taxa este cea mai mica taxa tv perceputa de televiziunile publice din Europa, TVR considera ca dublarea acesteia i-ar aduce destui bani la buget. In 2011, TVR a strans de la romani, prin taxa tv, 121 de milioane de lei. Un calcul simplu arata ca, daca proiectul TVR se materializeaza, fiecare roman va scoate din buzunar 8 lei pe luna,iar  televiziunea publica ar aduna anual 242 de milioane de lei, buget care ar ajuta-o sa nu mai mearga in pierdere si sa-si mentina suveicile prin care niste smecheri de la institutia din Pangratti aspira sume uriase din banul public.

Lazescu – demis,  Cristea – interimar

Raportul de activitate pe anul 2011 al Televiziunii Romane a fost respins, ieri, de plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru” si patru „abtineri”, votul negativ al parlamentarilor echivaland cu demiterea lui Alexandru Lazescu din fruntea TVR. Radu Calin Cristea a fost desemnat director general interimar al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), cu unanimitate de voturi, de catre membrii Comisiilor de cultura ale Parlamentului. Anul trecut, sub bagheta lui Lazescu, SRTv a inregistrat un deficit de 160,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut venituri totale de circa 583 de milioane de lei.

Afaceri paguboase

In timp ce planuiau cum sa scoata din buzunarele romanilor inca 4 lei pe luna, reprezentantii SRTv plateau salarii astronomice unor colaboratori abonati la bani publici si incheiau afaceri paguboase, cu SRL-uri cu lipici la contracte, cum ar fi Splendid Media. Dupa ce ANAF a blocat conturile SRTv, institutia a tras masinile pe dreapta, nu le-a mai oferit salariatilor bonuri de masa si a anuntat ca a stopat remuneratia pentru toti colaboratorii de lux, care sunt angajati ai altor institutii de presa si care aveau salarii astronomice, unele depasind 10.000 de lei. Pe luna, evident. „A fost stopata remuneratia pentru colaboratori precum cei de la Evenimentul zilei, Romania Libera, 22 si altii, care aveau contracte cu Televiziunea Romana de valori foarte mari. Acestia nu mai pot fi remunerati in conditiile date, in care nu se mai face nicio plata a drepturilor de autor”, mentiona, luna trecuta, Lucia Hossu Longin, membra Consiliului de Administratie al TVR. Printre cei ramasi fara lefurile uriase s-au numarat  Ioana Lupea, Mircea Marian, Andreea Pora, Cristian Patrasconiu, Cristian Turturica si Catalin Prisacariu.

[poll id=”280″]

author avatar
Dan Bratu
995 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger