AcasăNewsTVA la masinile in leasing, deductibila doar 50%

TVA la masinile in leasing, deductibila doar 50%

Limitarea deducerii TVA se aplica doar vehiculelor sub 3,5 tone, care nu sunt folosite in scop comercial

Taxa pe valoarea adaugata va putea fi dedusa doar in limita a 50%, si nu integral, ca acum, pentru vehiculele achizitionate pe baza unui contract de leasing sau inchiriere.

Limitarea deducerii TVA se aplica doar vehiculelor sub 3,5 tone, care nu sunt folosite in scop comercial

Scaderea la jumatate a deducerii TVA a fost stabilita in urma unei decizii adoptate recent de Consiliul Uniunii Europene, dar masura a fost ceruta de autoritatile romane inca din septembrie 2011. Potrivit AvcocatNet, solicitarea a fost aprobata la sfarsitul lunii trecute, iar Romania trebuie sa-si adapteze legislatia fiscala in domeniu. Practic, tara noastra este autorizata sa limiteze la 50% dreptul de deducere a TVA aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inclusiv a inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a TVA pentru cheltuielile legate de vehiculele respective (intretinere). Deducerea este aplicabila doar in cazul in care vehiculul nu este utilizat exclusiv in scopuri profesionale.

Categorii exceptate

Decizia Consiliului UE nr. 232/26.04.2012 stabileste ca limitarea deducerii la 50% nu se aplica pentru vehicule utilizate :

–         exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;

–         de agentii de vanzari si de achizitii;

–         pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

–         pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;

–         pentru inchiriere sau leasing.

author avatar
Arpad Dobre
342 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger