AcasăNewsTuturoiul cu petrol jihadist abia mai picura

Tuturoiul cu petrol jihadist abia mai picura

Jihadistii nu mai au petrol sa tina ”Califatul”

Bombardamentele Coalitiei internationale impotriva Statului Islamic si recuceririle armatei irakiene au redus la jumatate productia de petrol a jihadistilor in Irak si in Siria.

Jihadistii nu mai au petrol sa tina ”Califatul”

ISIS nu mai dispune decat intre 10.000 si 30.000 de barili de petrol pe zi in cele doua tari. Volumul de petrol aflat in mana jihadistilor s-a injumatatit in mai putin de doi ani, estimeaza expertul Francis Perrin, presedintele societatii franceze Strategii si Politici Energetice, informeaza RFI. Ceea ce reduce practic total capacitatile de export ale jihadistilor si, deci, finantarea organizatiei. Recucerirea de catre fortele irakiene si kurde a 40% din teritoriul ISIS i-a alungat aproape in totalitate pe jihadisti din campurile petroliere din nordul Irakului, ISIS controland doar cateva depozite de mici dimensiuni in Siria. Coalitia condusa de SUA a atacat la randul ei 1272 de instalatii petroliere (statii de pompare, rafinarii, camioane) controlate de Daesh in perioada noiembrie 2015-martie 2016, potrivit Pentagonului. Productia de petrol ISIS a devenit haotica iar zonele sunt permanent sub ”ochii” dronelor Coalitiei. Transportul de petrol si de carburanti este din ce in ce mai dificil iar rafinarea petrolului se face in instalatii de proasta calitate sau improvizate. Daca se adauga si o scadere cu 60% a pretului petrolului incepand cu vara lui 2014, iar nimeni nu poate cumpara oficial petrolul ISIS, castigurile jihadistilor, intre 200 si 400 milioane de  dolari anul trecut, au devenit neglijabile. Nu exista surplus suficient pentru export iar petrolul inca controlat de ISIS este folosit pentru carburanti, pentru a continua razboiul, spune Francis Perrin, nu pentru a construi Califatul care, financiar, se sprijina mai mult ca oricand pe taxe, extorcari si alte tipuri de trafic.

Siria : 250 de angajati ai unei fabrici de ciment au disparut dupa un atac ISIS

Lucratorii au fost dati disparuti incepand de luni, dupa un atac al gruparii teroriste in Dmeir, localitate aflata la 40 km de Damasc, au afirmat locuitorii, informeaza AFP. ”Am pierdut contactul cu 250 de muncitori ai fabricii de ciment Badia incepand de luni si nu stim unde sunt”, a declarat un cadru administrativ, in timp ce familiile acestora se tem sa nu fi fost rapiti de teroristi. Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, exista ”puternice” suspiciuni ca oamenii sa fi fost rapiti de combatantii ISIS si dusi catre o destinatie necunoscuta.

Danemarca: Patru combatanti jihadisti arestati, arme confiscate

Patru persoane suspectate ca au luptat in randurile ISIS in Siria au fost arestate, ieri, la Copenhaga. Politia daneza a facut mai multe descinderi simultane in capitala la mai multe adrese, fiind descoperite arme si munitii intr-un apartament. Unul dintre suspecti apare in documentele ISIS dezvaluite luna trecuta de mass-media britanica si germana, documente ce contineau date personale, telefoanele si adresele jihadistilor occidental.

author avatar
Tudor Borcea
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger