AcasăNewsTurnul care purifica aerul

Turnul care purifica aerul

Instalatia, inalta de 60 de metri, este alimentata cu energie solara.

Un urias semineu a fost pus in functiune intr-un cartier din orasul chinez Xian, unul din cele mai poluate orase din aceasta tara-care la  randul ei este cea mai poluata din lume. Dispozitivul mai curata aerul pe care-l respira locuitorii.

Instalatia inalta de 60 de metri este alimentata cu energie solara

China incearca prin orice mijloace sa combata poluarea. In orasul Xian (nord) fosta capitala imperiala, din cauza smogului, cerul se vede doar mai putin de jumatate de an. Aici, autoritatile au pus in functiune un urias purificator pentru a filtra aerul stradal. Aparatul, alimentat cu energie solara, aspira aerul viciat la nivelul solului, il filtreaza pe masura ce acesta este urcat in semineul turnului, apoi il disperseaza iar in atmosfera. Turnul poate curata zilnic intre 5 si 16 milioane de metri cubi de aer, in functie de vreme si nivelul de poluare, potrivit lui Cao Junji, expert de mediu al Academiei chineze de stiinte.

Dispozitivul reduce cu pana la 19 nivelul particulelor fine din atmosfera pe o raza de 10 km2

Dispozitivul, inca in faza de testare, reduce cu 10-19% nivelul de particule fine din atmosfera pe o raza de 10 km2, a explicat Cao. Un rezultat minor pentru o metropola de 8 millioane de locuitori, fiind necesare 100 de turnuri de acest tip pentru a acoperi toata suprafata orasului Xian, de 1000km2.Cu o investitie de 12 milioane de yuani (1,5 milioane de euro) si un buget de functionare de 200.000 de yuani anual, aceasta lupta contra particulelor fine se dovedeste costisitoare. Cao Junji a recunoscut ca proiectul a generat dubii. ”Eu insumi eram sceptic, dar rezultatele sunt bune si raspund asteptarilor noastre”, a dat asigurari specialistul chinez.

author avatar
Tudor Borcea
319 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger