AcasăNewsTuristii chinezi, paiul de care se agata Istanbul

Turistii chinezi, paiul de care se agata Istanbul

Dupa atentatul de pe aeroportul International Ataturk, turistii straini ocolesc prima destinatie turistica a Turciei, spre disperarea angajatilor turci din sector.

Pentru profesionistii din turism, atentatele sinucigase de saptamana trecuta au pus capac industriei de profil, deja foarte afectata de seriile de atacuri teroriste care au zguduit Turcia de la inceputul anului. ”Pur si simplu este un dezastru”, s-a plans ghidul turistic Orhan Sonimez, care se ocupa cu vizite in grup la bazilica Sfanta Sofia. ”Toata viata am lucrat ca ghid turistic. Majoritatea ne intrebam daca mai putem continua acum, este o tragedie”, a continuat Sonimez.

Cinci stele la pret de chilipir

In cartierul, altadata extrem de vizitat Sultanahmet, mesele restaurantelor sunt goale iar hotelurile de cinci stele ofera camere la preturi de nimic. In timpurile bune, turistii asteptau la coada mai bine de o ora pentru a intra in Sfanta-Sofia. Astazi, doar o mana de turisti ii viziteaza zilnic splendorile. Pe de alta parte, numerosi locuitori ai Istanbulului au parasit orasul cu ocazia bayramului, o vacanta nationala de noua zile care a inceput sambata, ceea ce a contribuit si mai mult la golirea strazilor.

Loteria atentatelor

19 straini au facut parte din cele 45 de persoane ucise in tripul atentat de pe aeroportul Ataturk, atac atribuit  ISIS. Potrivit expertilor, atentatul a fost conceput in mod deliberat pentru a lovi in inima industriei turismului din Turcia. Organizatia jihadista este acuzata ca se afla la originea altor atentate, cum ar fi cele din ianuarie (Sultanahmet, 12 germani ucisi) si din martie (Istiklal, patru turisti ucisi). SUA si Germania, in special, i-au avertizat pe cetatenii lor cu privire la amenintarile existente in Turcia dar turistii, odata debarcati in Istanbul, adopta o atitudine mai fatalista, in conditiile in care amenintarea jihadista a devenit mondiala. Atentatele ”pot avea loc in orice oras. Este ca si cum ai trage un bilet necastigator la loterie”, sustine Nessa Fehan, o turista irlandeza.

Rusii vor doar la Antalya

In mai, Turcia a afisat cel mai scazut numar al sosirilor turistilor din ultimii 22 de ani, in special datorita scaderii numarului turistilor rusi, consecinta a impasului diplomatic Ankara-Moscova, care a interzis tour-operatorilor rusi vanzarea de calatorii catre Turcia, interdictie ridicata insa saptamana trecuta, spre bucuria  hotelierilor din Antalya, destinatie favorita a rusilor, care altadata veneau in numar impresionant. Insa de aceasta veste buna nu va beneficia Istanbul, rusii optand in majoritate pentru sejururi all inclusive la malul marii.

”Cheltuie ca nebunii”

”Daca nu se va schimba ceva, multe magazine vor inchide”, afirma Ismail Celebi, proprietarul unui butic de bijuterii. Singura speranta, afirma el, sunt chinezii, care continua sa viziteze Istanbul. ”Cheltuie nebuneste”, a urmat Celebi. ”Dar asta nu ajunge. Avem nevoie de americani, avem nevoie de europeni ca sa ne revenim”, a spus el. Magazinul sau se afla la cativa metri de locul atentatului care a ucis zece turisti germani, acum sase luni, iar Ismail Celebi nu le poarta ranchiuna turistilor care au parasit zona. ”Si mi-e mi-e frica sa mai lucrez aici”, a marturisit el.

author avatar
Tudor Borcea
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger