AcasăNewsTuriști români, captivi pe o insulă grecească

Turiști români, captivi pe o insulă grecească

Feriboturile nu pot circula din cauza valurilor extraordinar de puternice

Zeci de turiști români au cerut ajutor autorităților din România, după ce au rămas blocați pe insula grecească Samotharki. Deși sejurul lor s-a încheiat, aceștia nu pot pleca din cauza condițiilor meteorologice, care fac imposibil transportul cu feribotul. Mai mult, pe insulă a izbucnit și un incendiu, care a provocat panică printre toți cei 1.500 de turiști prezenți în zonă.

Feriboturile nu pot circula din cauza valurilor extraordinar de puternice

Românii care au ales să-și petreacă vacanța pe insula grecească Samothraki trec prin momente de coșmar. De câteva zile, feriboturile nu mai fac transporturi de pe insulă, turiștii fiind efectiv în imposibilitatea de a părăsi insula. În plus, pe insulă a izbucnit și un incendiu de vegetație, care a indus o stare și mai mare de panică printre cei prezenți în zonă.  Potrivit site-ul de ştiri voria.gr., feribotul „SAOS II”, care făcea legătura între insula Samothraki şi oraşul Alexandroupolis din Grecia continentală, s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat şi ea. Autorităţile au permis unor turişti să doarmă în clădiri ale administraţiei locale, iar unii turişti şi-au instalat corturi în apropierea portului, în speranța că problema transportului va fi remediată. Printre cei 1.500 de turişti blocaţi pe insulă se numără români, bulgari, sârbi, francezi, englezi şi italieni.

Ambasada României la Atena, în alertă

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, Ambasada României la Atena are în atenție situația de pe Insula Samothraki, Republica Elenă, generată de disfuncționalitățile sistemului de transfer a autoturismelor cu navele de pe insulă pe partea continentală. ”Încă din momentul semnalării situației, reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare, precum și cu privire la existența unor cetățeni români afectați. Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice au fost recepționate mai multe solicitări de asistență consulară, care au fost deja soluționate. Reprezentanții ambasadei sunt în contact cu o parte dintre cetățenii români aflați pe insulă, cu autoritățile navale elene și autoritățile locale competente în domeniu. Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 şi +30 210 6744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii: +30 6978996222. Ambasada României la Atena monitorizează cu prioritate situația, menţine legătura cu autorităţile locale și cu cetățenii români aflați în zonă, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în limita competențelor legale”, se precizează în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Celulă de criză, în Grecia

Situația de pe insula Samothraki a provocat îngrijorare maximă în rândul autorităților elene, care au instituit o celulă de criză. Condițiile meteo ar putea provoca noi incendii pe insulă, iar în prezent o evacuare a turiștilor este imposibilă. Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, cu vânt deosebit de puternic, circulația navelor este temporar suspendată. Insula Samothraki este destul de izolată, singura modalitate de a ajunge aici fiind transportul cu feribotul din Alexandroupoli, un drum care durează două ore și jumătate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
166 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger