AcasăNewsTurcia si SUA isi dau mana in operatiunea ”Scutul Eufratului”

Turcia si SUA isi dau mana in operatiunea ”Scutul Eufratului”

Joe Biden si Recep Erdogan pun tunurile pe ISIS

In timp ce vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, s-a intalnit, ieri, cu presedintele Recep Tayyip Erdogan, armata turca a lansat cea mai mare ofensiva contra Statului Islamic in Siria, dar si impotriva militiilor kurde, pentru a prelua controlul asupra localitatii siriene Jarablus, aflata in mainile ISIS. O coincidenta?

Joe Biden si Recep Erdogan pun tunurile pe ISIS

”Incepand cu ora 4, fortele noastre armate au lansat o operatiune contra gruparilor teroriste Daesh si PYD (Partidul Uniunii Democratice, kurzi)”, a declarat Recep Erdogan. Armata turca, sustinuta de fortele Coalitiei internationale, au lansat o ofensiva de mari proportii (botezata Scutul Eufratului) la care participa avioane de lupta si trupe speciale. Tancuri turcesti au intrat pe teritoriul sirian si au deschis focul in directia pozitiilor ISIS din orasul Jarablus (provincia Alep) . Turcii sunt sprijiniti si de membri Armatei siriene libere, rebelii sirieni sustinuti de Ankara si Occident. Incepand de luni, artileria turceasca nu a incetat sa bombardeze pozitiile jihadiste din Jarablus. Este vorba de cea mai vasta operatiune a Turciei de la inceputul conflictului sirian, acum cinci ani si jumatate. Obiectivul: ”curatirea” frontierei turco-siriene de teroristi, potrivit lui Erdogan. Agentia Anatolia a precizat ca 11 tinte din 12, vizate de avioanele de vanatoare (F-16) , au fost distruse, in timp ce alte 70 au fost eliminate de artilerie. Interventia militara a Turciei in Siria , sprijinita de Coalitia condusa de SUA, este o ”violare flagranta” a suveranitatii tarii, a denuntat ministerul sirian de Externe. „Interventia Turciei  este o incalcare a suveranitatii Siriei si o declaratie de razboi lansata administratiei autonome si sistemului federal kurd”, a declarat Aldar Khalil, un membru al Partidului Uniunii Democratice (PYD).

Va fi sacrificat Gulen? Mai e pucist?

Explozie a unei bombe lansate de aviatia turca in Jarablus

Joe Biden a ajuns, ieri, la Ankara, fiind cel  mai inalt responsabil occidental care viziteaza Turcia, dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie. O vizita extrem de asteptata, pentru a detensiona relatiile Ankara -Washington. Din programul lui Biden fac parte o reuniune cu usile inchise cu presedintele Parlamentului turc, Ismail Kahraman, o intrevedere cu premierul Turciei, Binali Yildirim, la Palatul Cankaya, si o primire a lui Biden de catre presedintele Recep Erdogan, la complexul prezidential din Ankara. Intrevederile erau programate sa aiba loc cu usile inchise. In privinta clericului Fethullah Gulen, pe care Ankara il acuza ca s-a aflat la originea puciului din 15 iulie, SUA a confirmat, marti, cu o zi inainte de vizita lui Biden,  cererea de extradare a lui Gulen depusa de Turcia in urma cu cateva saptamani. Insa, surpriza: ”Putem confirma ca Turcia a cerut extradarea lui Gulen, dar nu voi califica aceasta cerere ca fiind legata de tentativa de lovitura de stat. De fapt, ea nu este legata de puciul din 2016. Nu pot sa ofer alte detalii”, a comunicat purtatorul de cuvant al departamentului american de stat. O delegatie tehnica americana se afla de marti in Ankara pentru a evoca aspectele juridice ale acestui dosar. Anterior, Ankara a sustinut ca, in cererea de extradare a lui Gulen, a trimis dovezi irefutabile cu privire la implicarea acestuia in puciul din 15 iulie. Gulen reclama o ancheta internationala asupra evenimentelor din iulie, sugerand ca puciul a fost orchestrat chiar de Recep Erdogan.

30.000 de jihadisti morti ii incurca pe sirieni

Tarile ale caror cetateni au plecat in Siria pentru a lua parte la activitati teroriste, si care au fost ucisi de armata siriana, refuza sa coopereze cu Damascul pentru a identifica cadavrele si repatrierea acestora, potrivit presedintelui Comitetului de expertiza medico-legala din Siria, Hussein Nofal. Chiar si tarile vecine Siriei refuza sa preia cadavrele cetatenilor lor identificati ca jihadisti. In acest an, au fost identificati zeci de mii de jihadisti ucisi, care erau cetateni francezi, turci, irakieni, sauditi, iordanieni, libanezi si ai altor tari arabe. ”In afara de asta, suntem in situatia prezentei a 30.000 de cadavre neidentificate”, a indicat Nofal, care a precizat ca se intampina dificultati si cu identificarea civililor sirieni torturati si executati de ISIS.

author avatar
Tudor Borcea
237 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger