AcasăNewsTurcia și Siria, pe picior de război!

Turcia și Siria, pe picior de război!

Ambițiile lui Recep Tayyip Erdogan nu sunt văzute cu ochi buni în Occident. Supusă șantajului turcilor, Uniunea Europeană nu reacționează unitar la ofensiva „otomană” din Siria, dar, individual, statele membre iau atitudine. Italia tocmai ce a trimis o fregată să patruleze în Mediterana, în apele teritoriale ale Ciprului, Franța face deja acest lucru de câteva zile, iar Grecia își intensifică exercițiile militare.

„Sultanul” Erdogan vrea să redea gloria de odinioară Instanbului, profitând de haosul care domnește în regiune. Turcii au pătruns cu trupe în Idlib, pe teritoriul Siriei, pretextând că se apără împotriva pericolului kurd, și fac la fel și-n Libia, sub scutul acelorași argumente. În paralel, Ankara emite pretenții economice în bazinul Leviatanului (estul Mediteranei), chiar dacă asta încalcă dreptul internațional și suveranitatea altor state (Cipru și Grecia). Deja lucrurile au scăpat de sub control, avertizează Roma și Parisul, care nu pot îngădui ca Erdogan să scoată din joc firmele italiene și franceze prezente pe piața forajelor maritime în Mediterană.

Bashar, la un pas să (re)cucerească Idlibul

Pe frontul sirian, ofensiva declanșată de Bashar al Assad (cu sprijinul militar al Rusiei) a ajuns la porțile Idlibului, ultima redută rămasă necucerită. Forțele loiale președintelui stau față în față cu soldații lui Erdogan, o confruntare între cele două tabere fiind iminentă. Presa internațională scrie că Ankara caută să deschidă un canal de negociere cu Moscova, dorind astfel să evite un război direct cu trupele siriene. Agenția Anadolu a dezvăluit că diplomații turci au înroșit, în weekend, liniile telefonice și că s-a ajuns la un acord care să garanteze „asigurarea păcii”. Pe de altă parte, președintele Erdogan tocmai ce i-a dat un ultimatum lui Assad: dacă Armata siriană nu se retrage din Idlib până la sfârșitul lunii februarie, riposta Turciei va fi cruntă!

La nivel de propagandă, „Sultanul” stă bine, însă pe câmpul de luptă realitatea pare a fi alta. Iată ce scriu ziariștii Mossadului, adică băieții de la Debka.com: „Armata siriană a încercuit nouă din cele 12 avanposturi turcești din nord-vestul provinciei Idlib, în timp ce ambele armate se pregătesc de confruntarea finală pentru controlul ultimei provincii siriene care nu se supune regimului Bashar al Assad. Ankara și-a consolidat avanposturile din Idlib în sectorul estic al provinciei, după ce bombardamentele siriene i-au ucis opt soldați, iar trupele siriene au ajuns la periferia de sud a Idlibului”. Cu toate acestea, un fost expert al Departamentului de Stat american este de părere că `zilele Turciei în Idlib sunt numărate”.

UE, între șantaj și interese economice

Deocamdată, Uniunea Europeană condamnă doar la nivel declarativ ofensiva Turciei în Siria. De factor, Italia și Franța s-au mișcat prin intensificarea patrulării în Marea Mediterană, semn că interesele economice în zonă trebuie protejate.

Însă, în același timp, Bruxellesul conștientizează că nu trebuie să-l supere prea tare pe Erdogan, care are în mânecă „asul” refugiaților. De altfel, Turcia a spus de multe ori că poate ajunge în situația să „dirijeze” puhoiul de migranți spre Europa! Negocierile rămân deschise, iar următoarele zile se anunță cruciale pentru pacea în regiune.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger