AcasăNewsTurcia Mare, vis de razboi si criza economica

Turcia Mare, vis de razboi si criza economica

In fiecare an, cate un ziar turcesc publica harta Turciei Mari, ca pentru a nu se uita acest vis maret al fostilor otomani.

Anul acesta, nu se mai numeste Turcia Mare, ci Turcia Noua! Care, insa, include, ca si „precedenta”, insula Cipru, nordul Greciei, nordul Siriei si al Irakului.

Turcia Mare, speranta otomanilor

Se reface alianta kurdo-turca

Ziarul Millyiet a publicat harta Turciei Noi, dand o gura de oxigen planurilor de refacere a unui  Imperiu Otoman modern. Potrivit ziaristilor de la Milliyet, realizarea acestor planuri ar fi posibila dupa neasteptatul apel al liderului rebelilor kurzi, Abdullah Ocalan, catre PKK, de a pune capat conflictului kurdo-turc, care dureaza de 30 de ani. Gestul lui Ocalan reprezinta un prim pas spre restabilirea unitatii dintre kurzi si turci, in amintirea vremurilor cand se opuneau ca aliati grecilor si altor crestini din regiunea Asiei Mici.

„Grecia, la mila Turciei”

Prabusirea economiei Ciprului, revolutia din Siria care nu se mai termina, pacea cu rebelii kurzi, care populeaza nordul Irakului, sunt tot atatea oportunitati pentru Turcia ca sa-si extinda suprematia. Grecia si Cipru, conform analistilor economici, au fost aduse in starea de a nu putea sa-si exploateze dupa voie zacamintele maritime de petrol si gaze, fiind in pragul unui colaps total. Ziarul Hürriyet anunta victorios ca „grecii au fost invinsi pe toate fronturile”. „Singurul lucru care le-a ramas este sa spere mila din partea Turciei, care este posibil sa fie de acord sa le dea o bucata din bogatiile energetice ale Marii Mediterane”, scria Hürriyet. Potrivit presei, planurile expansioniste ale Turciei sunt sustinute de Germania, care este interesata de o exploatare comuna a resurselor naturale, dar si de „partenerii istorici” ai Turciei, SUA si Israel.

author avatar
Adina Mutar
1.467 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger