AcasăNewsTurcia cere 1900 de ani de inchisoare pentru Gulen

Turcia cere 1900 de ani de inchisoare pentru Gulen

Parchetul turc a cerut ieri doua pedepse cu inchisoarea pe viata si o pedeapsa suplimentara de aproape doua milenii cu inchisoarea pentru predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca este la originea puciului din 15 iulie.

In actul de acuzare, lung de 2527 de pagini, aprobat de procurorii regiunii Usak (vest), Gulen (75 de ani), care se afla in exil in Statele Unite, si a carei extradare este ceruta insistent de Ankara, este acuzat de ”tentativa de distrugere a ordinii constitutionale prin forta” si ca ”a format si condus o grupare terorista armata”. Incepand cu 2013, un razboi feroce i-a opus pe presedintele turc Recep Erdogan si pe fostul sau aliat, devenit acum dusmanul numarul unu.

Epurarile, faza pe companii

Autoritatile turcesti au arestat deja peste 35.000 de persoane, in cadrul epurarilor la scara nationala, dupa tentativa de lovitura de stat, suspectate de simpatie pentru Gulen. 11.597 din ele au fost eliberate. Zeci de mii de functionari au fost demisi din functii sau suspendati. Ieri, politia financiara turca a lansat o vasta operatiune la Istanbul impotriva companiilor suspectate ca au legaturi cu predicatorul, anchetatorii cautand 120 de suspecti. Simultan, alte descinderi au avut loc la sediile a 44 de companii aflate in partea asiatica a orasului. Luni, politia  a arestat 136 de avocati, procurori si alti angajati din justitie urmare a unor perchezitii in patru din cele mai importante tribunale din Istanbul.

author avatar
Tudor Borcea
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger