AcasăNewsTurcia ameninta ca „ingheata” UE

Turcia ameninta ca „ingheata” UE

Ahmet Davutoglu, ministrul turc de Externe, s-a suparat pe fostii aliati, mari puteri, si se aliaza cu altii, mai mici dar mai multi

Situatie fierbinte in Mediterana! Turcia a anuntat ca va ingheta relatiile cu UE daca Ciprul va prelua presedintia Consiliului UE.

Ahmet Davutoglu, ministrul turc de Externe, s-a suparat pe fostii aliati, mari puteri, si se aliaza cu altii, mai mici dar mai multi

Aceasta ruptura majora ar urma sa se intample in iulie 2012, dar dupa cum se desfasoara situatia in zona, s-ar putea sa fie si un conflict armat pana atunci. Buba e Ciprul de Sud, cu locuitorii greci si proaspatul acord cu Israelul, cu care Turcia a rupt relatiile. De cand si-a schimbat capii armatei, turcii „prospecteaza” peste tot. Au intrat cu trupe in Irak, dupa kurzi, au adastat pe la granita cu Siria, gata sa intre, dar n-au gasit „poarta” nepazita, s-au luat in bete cu americanii, cu Grecia, din cauza platformei petroliere cipriote care prospecteaza in zona restrictionata exploatarii.

Mediterana fara „jandarmul turc”

Suparata si ca negocierile de aderare la UE dureaza din octombrie 2005 – din cauza ca se opun Franta si Germania – Turcia se orienteaza spre noi aliante cu puterile din Orientul Mijlociu generate de „primavara araba”, ca sa formeze o noua axa de putere, iar prima este Egiptul. „Vrem o axa de putere de la Marea Neagra pana in Valea Nilului”, a spus ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu. Acesta se afla la New York, la sesiunea Adunarii Generale a ONU, unde se va discuta problema statului palestinian. S-a dus pentru un conflict si genereaza altul. Grecia a anuntat ca  va sustine militar Ciprul in eventualitatea unui atac din partea Turciei, din cauza platformei petroliere. Ministrul grec de Externe, Stavros Lambridis, a declarat ca Mediterana nu are nevoie de „jandarmul turc”!

author avatar
Adina Mutar
230 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger