Referindu-se la planul de relansare a economiei europene ca la o premieră în istoria Uniunii Europene, „nu atât prin amploare, cât prin mutaţia politică pe care o propune”, fostul premier Tudose consideră că „pentru România, poate începe momentul de graţie al apartenenţei la UE” și că lucrurile depind de autoritățile autohtone.
„Comisia Europeană ne dă, dar nu ne bagă în traistă. E cazul să ne hotărâm: facem un efort de dezvoltare ca să intrăm în rândul Europei civilizate sau ne complacem cu statutul de periferie în stare doar să furnizeze culegători şi buşteni ţărilor bogate. Ceea ce pune pe masa negocierilor europene Comisia ne dă şansa să ne punem la lucru toate energiile şi resursele. Ar trebui să fie un moment de resetare pentru România, de depăşire a politicii mărunte pentru o construcţie de durată”, notează europarlamentarul, într-o analiză postată pe digi24.ro.
Subliniind, totodată, că României îi revin 19,6 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru redresarea economică post-pandemie, Tudose pune accent pe un aspect esențial. „Numai să ştim să accesăm aceşti bani. Cererile fiecărui stat trebuie însoţite de planuri naţionale, incluzând programe de relansare şi reformă pregătite de fiecare Guvern în funcţie de propriile nevoi şi posibilităţi. Banii vor fi alocaţi de Comisie, dar cu acceptul unui colectiv de experţi desemnaţi de ţările membre, ca o garanţie colectivă că banii nu se duc pe apa Sâmbetei. În ce stadiu se află planul Guvernului de relansare economică, despre care eu, unul, avertizez de două luni încoace?”, întreabă social-democratul.
E nevoie ca Executivul Orban să se mobilizeze rapid, mai reiese din mesajul europarlamentarului român. „Începe o cursă contracronometru între capacităţile ţărilor de a se mobiliza pentru a pune banii europeni la lucru în folosul propriilor cetăţeni. Vor fi câştigători şi perdanţi, ca în orice cursă. Noi, românii, în ce categorie vrem să fim? Pe scurt: Guvernul ăsta poate sau nu poate?”, vrea să știe Tudose.