În timp ce mulți dintre locuitorii sectorului 1, pe care unii continuă să-l eticheteze drept cel mai bogat sector al Capitalei, continuă să se plângă de felul în care arată urbea păstorită de către Clotilde Armand, reclamând lipsa curățeniei, „scandalul gunoaielor” a revenit în atenție.
De această dată după anunțul DNA-ului că procurorii încep urmărirea penală pe numele fostului edil, Daniel Tudorache. Acesta e acuzat că nu ar fi aplicat o decizie a Curții de Conturi care solicita scăderea sumelor decontate unui operator de salubritate.
Reacția lui Tudorache
Doar că Tudorache prezintă situația într-o cu totul altă lumină față de cea ce s-a dorit a fi fost creionată inclusiv din reacția triumfalistă a primăriței Armand. Care a părut să profite de anunțul DNA-ului pentru a-și face o veritabilă campanie de imagine pe Facebook, rețeaua de socializare folosită, cu precădere, drept platformă de comunicare publică:
„Dacă nu am fi căutat calea Justiției, dacă nu continuam să plătim, urmând a tranșa litigiul în Instanță, se întâmpla ce ați văzut acum un an de zile: sute de mii de oameni stăteau cu gunoiul neridicat, la poartă. Umpleam Sectorul 1 de gunoaie. A rămas să ne judecăm”, a precizat Daniel Tudorache, citat de dcnews.ro.
Contractul de salubrizare cu firma Romprest a fost încheiat în 2008, cu opt ani înainte ca Daniel Tudorache să ajungă primar. În 2012, cu doi ani înainte ca Tudorache să vină la Primărie, s-au renegociat tarifele. Abia în 2016, Curtea de Conturi a anunțat Primăria că acest contract era încheiat la tarife pe care le consideră nejustificate, solicitând reducerea sumelor decontate, primarul Daniel Tudorache aplicând imediat decizia Curții de Conturi, potrivit aceleiași surse. Doar că după nici patru luni, Romprest a blocat conturile Primăriei, anunțând că nu mai ridică gunoiul și susținând că decizia Curții de Conturi este opozabilă doar administrației locale, nu și operatorului privat. Tudorache nu a acceptat tarifele, și i-a acționat în Justiție, în ideea de a nu lăsa sectorul 1 fără salubritate. Până la încheierea mandatului său de primar, litigiul comercial nu fusese încă soluționat de instanță, conform sursei citate.
Mesajul triumfător al primăriței Armand
„Am citit comunicatul DNA în legătură cu acuzațiile din dosarul Romprest, confirmă 100% tot ce am dezvăluit public în ultimii ani despre marele furt din perioada administrațiilor conduse de Andrei Chiliman și de Dan Tudorache. Prejudiciul record de 1 miliard de lei, bani furați de la locuitorii Sectorului 1, explică foarte bine de unde aveau resurse financiare PSD și PNL pentru campaniile mediatice demarate împotriva mea.
De asemenea, dezvăluie mizele pentru care o parte dintre consilierii locali PNL și PSD din Sectorul 1 s-au transformat în avocați ai firmei Romprest, atunci când se discuta despre modificarea sau rezilierea contractului cu compania de salubrizare”, a scris, între altele, Armand, pe Facebook, în 21 iulie.