AcasăNewsTrupele NATO se mută pe teritoriul României. Devenim baza militară a Europei....

Trupele NATO se mută pe teritoriul României. Devenim baza militară a Europei. Vestea adusă de Jens Stoltenberg

iohannis-stoltenbergTrupele NATO se mută pe teritoriul României. Devenim baza militară a Europei. Vestea adusă de Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, împreună cu președintele Klaus Iohannis, au mers, vineri, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Vizita șefului NATO în România coincide și cu sosirea militarilor americani din cadrul misiunii Task Force Cougar detașați de Washington din Germania pentru a consolida flancul estic al NATO ca răspuns la masarea trupelor ruse la graniță cu Ucraina.

Trupe NATO, permanent în România

Jens Stoltenberg a spus că alianța evaluează dacă ar trebui să-și adapteze prezența pe termen mai lung în flancul estic, cu grupuri de luptă în România și alte țări din sud-estul NATO.

Prezența unui astfel de grup de luptă al NATO în România ar fi răspunsul alianței la cererile repetate ale Bucureștiului încă din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a invadat – prin forțe controlate, dar neasumate – estul Ucrainei.

România a cerut atunci ca regiunea Mării Negre să fie considerată una de importanță strategică pentru NATO, iar statele din sudul flancului estic al Alianței să fie tratate la fel ca cele din nord (țările baltice și Polonia).

Pe deasupra ne gândim la adaptări pe termen lung, adică grupuri de luptă în România și alte țări. Franța s-a oferit să trimită trupe, dar va mai dura până vor ajunge. Alți aliați și-au arătat disponibilitatea să participe la grupul francez.

Avem deja grupuri de luptă în cele trei țări baltice și Polonia. Acesta e un semnal puternic că un atac împotriva unui aliat va declanșa o reacție din partea Alianței. Lucrăm la grupuri de luptă și în această regiune”, a subliniat secretarul general al NATO.

Iohannis vrea investiţii în infrastructura cibernetică

Klaus Iohannis a mai spus că „România e foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate”.

Avem nevoie de infrastructură pentru a mișca ușor personalul dintr-o parte. Am avut azi ocazia să discut cu secretarul general despre lucrări de infrastructură militară care nu s-au mai făcut sub egida NATO în ultima vreme: infrastructuri specifice precum alimentarea cu carburanți.

E nevoie de o investiție foarte serioasă în infrastructura cibernetică. Peste tot avem nevoie de a investi în dezvoltarea capabilităților militare și în infrastructură. România a înțeles acest lucru, avem un plan de dezvoltare a infrastructurii”, a spus Iohannis.

author avatar
Andrei Ștefan