AcasăNewsTrupe speciale rusesti se lupta cu rebelii pentru armele chimice din Siria

Trupe speciale rusesti se lupta cu rebelii pentru armele chimice din Siria

De cand s-au retras navele de razboi americane, rusii au preluat controlul asupra frontului din Siria, in special pentru a se asigura ca armele chimice nu vor cadea in mainile cui nu trebuie.

Surse din serviciile secrete occidentale si israeliene sustin ca trupe speciale rusesti lupta din greu cu rebelii sirieni inarmati de Turcia, Arabia Saudita si Qatar – aliate cu SUA si NATO  in acest razboi „regional” – in apropierea depozitului de arme chimice Al Safira, la sud de orasul Alep. Conform surselor israeliene, rusii nu sunt singuri, ci impreuna cu trupe speciale iraniene si, bineinteles, cu trupele lui Bashar al-Assad. Iranienii contribuie cu rachete Fateh A-110 si „personal militar” care deserveste sistemul de rachete.

La 23 decembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat intr-o conferinta de presa ca „cele doua depozite de arme chimice ale armatei siriene sunt in siguranta”, iar un oficial al Ministerului Apararii israelian, Amos Gilad, a confirmat ca „armele chimice sunt sub control, … pentru moment”. Agentia israeliana Debka informa ca trupele speciale rusesti au ordonat rebelilor sirieni, sub amenintarea ca-i fac una cu pamantul, sa inceteze focul pana se vor pune in siguranta armele chimice. Se pare ca luptele au fost insa reluate. Alte doua nave de asalt rusesti, Azov si Nikolai Filcenkov, din Flota Marii Negre, avand fiecare la bord 300-500 de militari si tancuri de debarcare, amfibii, au ajuns in portul sirian Tartus.

Rusii si americanii impart Siria ca pe Germania dupa Al Doilea Razboi Mondial

Surse franceze si israeliene sustin ca exista o intelegere intre Washington, Moscova si Teheran pentru „o solutie intermediara” privind rezolvarea conflictului din Siria. Aceasta prevede „un guvern de urgenta, militarizat” (adica o dictatura militara) aprobat de membrii Aliantei Opozitiei Siriene si schimbarea regimului „in etape”, cu alegeri organizate cand tara va fi pe deplin stabila. Adica, in vreo doi ani, dupa calcule preliminarii. Pana atunci, americanii si rusii vor imparti Siria in doua, exact cum au facut si cu Germania, dupa Al Doilea Razboi Mondial. Deocamdata, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca a contactat opozitia siriana prin ambasada Rusiei de la Cairo si i-a invitat pe lideri la dialog, dar a fost refuzat. La 26 decembrie, navele rusesti din Mediterana, improspatate cu o noua flotila, au inceput cele mai ample „exercitii militare” in zona, iar de la 28 decembrie, navele de razboi iraniene, inclusiv submarine, si aviatia au inceput exercitiile militare in Stramtoarea Ormuz, exercitii ce vor dura pana la 2 ianuarie 2013.

author avatar
Adina Mutar
844 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger