AcasăNewsTrupe militare NATO la granița Belarus? „Nu există o mobilizare de forţe...

Trupe militare NATO la granița Belarus? „Nu există o mobilizare de forţe în regiune”

 

La o manifestație care a avut loc, duminică, la Minsk pentru susținerea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, acesta a afirmat că avioane şi tancuri ale NATO au fost desfăşurate la 15 minute de frontierele ţării.
Aceste afirmații au fost, însă, dezavuate de Alianţa Nord-Atlantică, care a respins acuzaţiile preşedintelui Belarus.

Reprezentană ai NATO a u afirmat în acest sens, că urmăreşte îndeaproape situaţia din această ţară, dar nu este cazul ca trupe militare să fie comasate la granița Belarusului.
NATO spulberă orice zvon

„Nu există o mobilizare de forţe în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea estică a Alianţei nu constituie o ameninţare pentru nicio ţară. Ea este strict defensivă, proporţională şi menită să prevină conflicte şi să menţină pacea”, a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu într-un comunicat.

Acesta cere regimului din Belarus să respecte libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul cetăţenilor de a protesta paşnic.

Lituania a găzduit, în perioada 2-14 august, exerciţii militare NATO cu participarea trupelor din SUA şi Polonia.

Criza din Belarus este de tip politic, iar acuzaţiile conducerii Belarusului privind interferenţe externe ori ameninţări au rolul de a transfera vina şi a justifica acţiunile”, a declarat Raimundas Karoblis, ministrul Apărării din Lituania.

În acest context, Administraţia Vladimir Putin a denunţat, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului.

Rusia sprijină Belarus

„Rusia observă tentative clare de ingerinţe externe cu scopul divizării societăţii şi destabilizării situaţiei din Belarus”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Rusia a anunţat duminică dimineaţă că i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko disponibilitatea de a oferi asistenţă militară în caz de necesitate, în contextul protestelor.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea impune sancţiuni Administraţiei din Belarus, în contextul în care scrutinul prezidenţial care nu a fost „nici liber, nici echitabil” a fost urmat de acţiuni de reprimare.

Evoluţiile din Belarus, unde regimul reprimă manifestaţiile împotriva realegerii contestate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, şi tensiunile dintre Grecia şi Turcia sunt apreciate ca „foarte serioase” de UE, potrivit agerpres.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger