AcasăNewsTrump va lipsi de la inaugurarea ambasadei din Ierusalim

Trump va lipsi de la inaugurarea ambasadei din Ierusalim

128 din cele 193 de tari din Adunarea Generala a ONU au condamnat decizia americana privind statutul Ierusalimului si mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv.

La cinci luni dupa decizia istorica a presedintelui american de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a statului Israel, o noua suceala la Casa Alba.

128 din cele 193 de tari din Adunarea Generala a ONU au condamnat decizia americana privind statutul Ierusalimului si mutarea ambasadei SUA din Tel Aviv

Inca de luni muncitorii au instalat, la Ierusalim, primele panouri indicand directia spre ambasada SUA care se va deschide saptamana viitoare. Dar Trump, care a pus gaz pe foc declarand unilateral Ierusalimul drept capitala Israelului (decizie condamnata de palestinieni si de comunitatea internationala) si mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv, va lipsi de la inaugurare. In schimb l-a trimis pe numarul doi al diplomatiei americane, John Sullivan, si pe fiica sa, Ivanka, care-i este si consilier la Casa Alba (greu de spus in ce calitate se afla fata lui Trump la Casa Alba). Pe lista delegatiei americane figureaza si ginerele lui Trump, Jared Kushner. Si el ”consilier executiv” pe Orientul-Mijlociu. ”Nu este un vis, este o realitate”, a spus primarul Ierusalimului, Nir Barkat, in timp ce palestinienii au cerut ca ”tot corpului diplomatic, societatea civila si autoritatile religioase sa boicoteze” inaugurarea noii ambasade pentru a nu incuraja ”violarea flagranta a dreptului international si a drepturilor inalienabile ale poporului palestinian”. In 1967, Israel a ocupat Ierusalim-Est, partea palestiniana a orasului si apoi a anexat-o, Israel considerand tot Ierusalimul drept capitala sa ”indivizibila”. Anexare judecata ”ilegala” de catre comunitatea internationala care considera Ierusalim-Est teritoriu ocupat. Dupa crearea statului Israel, ONU nu a recunoscut Ierusalimul drept capitala si considera ca statutul orasului trebuie negociat. Toate ambasadele din Israel se afla la Tel Aviv.

author avatar
Tudor Borcea
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger