Donald Trump si-a inceput vizita de stat de trei zile in Marea Britanie, un eveniment care a starnit tensiuni chiar inainte ca Air Force One sa aterizeze pe aeroportul Stansted din Londra.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a comparat limbajul folosit de Donald Trump pentru a-si mobiliza fanii cu cel al ”fascistilor secolului 20”, condamnand decizia guvernului britanic de a-l primi pe liderul de la Casa Alba. ”Presedintele Donald Trump este unul dintre cele mai elocvente exemple ale unui pericol global tot mai mare.

Extrema dreapta este in crestere la nivel mondial, punand in pericol drepturile si libertatile castigate cu greu si valorile care ne-au definit societatile liberale, democratice timp de peste 70 de ani. Acesta este un om care a incercat sa exploateze temerile londonezilor dupa un atac terorist oribil in orasul nostru, a amplificat tweet-urile unui grup rasist britanic, a denuntat ca stiri false dovezile stiintifice solide care avertizeaza in privinta pericolelor schimbarilor climatice, iar acum incearca sa intervina fara rusine in alegerile pentru conducerea Partidului Conservator prin sustinerea lui Boris Johnson pentru ca el considera ca aceast lucru ii va permite sa castige un aliat la Numarul 10, pentru agenda sa dezbinatoare”, a spus Khan, care a numit atacurile lui Trump „copilaresti” si nedemne de un sef de stat. In replica, din avionul prezidential, Trump a scris pe Twitter ca Sadiq Khan este un “loser total”, care “a facut o treaba ingrozitoare ca primar al Londrei, a facut comentarii rautacioase fata de Presedintele Statelor Unite aflat in vizita, de departe cel mai important aliat al Marii Britanii”. ‘El este un loser total care ar trebui sa se concentreze pe criminalitatea din Londra, nu asupra mea’, a adaugat presedintele american.
Regina pune masa pentru un presedinte care sustine Brexitul
Regina Elisabeta a II-a l-a primit pe Donald Trump la Palatul Buckingham, presedintele american si sotia sa, Melania, au sosit la palat cu elicopterul si au aterizat in gradina din spate. Inainte de a se intalni cu regina, ei au fost salutati de printul de Wales, Charles, mostenitor al tronului, si de sotia acestuia, Camilla. Intampinat cu salve de tun Trump a avut in programul un dejun cu regina, apoi ceaiul cu printul Charles, la resedinta acestuia, Clarence House, iar seara un banchet oficial de la care primarul musulman al Londrei a anuntat ca va lipsi.
O vizita de stat pentru a marca implinirea a 75 de ani de la debarcarea trupelor aliate in Normandia, dar care se desfasoara intru-un context delicat. Impasul Brexit-ului si intentia anuntata de premierul Theresa May de a demisiona vineri, amestecul lui Trump in haosul conducerii conservatorilor, aratandu-si sustinerea fata de fostul ministrul de externe Boris Johnson, unul dintre promotorii unui Brexit ‘dur’. Se adauga tensiunile cauzate de declaratiile ambasadorului american, care este un prieten apropiat al lui Trump. Woody Johnson a starnit controverse printre politicienii din opozitie dupa ce a facut referire la implicarea Huawei in infrastructura britanica, declarand ca va avertiza guvernul sa nu ia decizii grabite in construirea retelei 5G. Totodata, ambasadorul a sugerat ca NHS (National Health Service – sistemul britanic de sanatate) ar trebui sa faca parte din viitoarele negocieri comerciale intre cele doua tari. Administratia Trump considera vizita ca fiind o oportunitate de a „reseta” relatia speciala cu Marea Britanie, dar deocamdata lucrurile raman doar la nivelul de show, cu un presedinte american si un primar al Londrei, ocarandu-se pe Twitter, in timp ce Regina aranjeaza un banchet de stat.