AcasăNewsTrump: SUA sunt vinovate de crearea ISIS

Trump: SUA sunt vinovate de crearea ISIS

”Ar fi trebuit sa preluam controlul petrolului, nu ar mai fi existat Daesh in Orientul Mijlociu daca am fi controlat petrolul. Ei se hranesc cu aceste venturi, cu banii din aurul negru”, a recunoscut liderul de la Casa Alba.

In egala masura, Donald Trump a estimat ca cei care cred ca o asemenea actiune ar fi violat dreptul international sunt ”niste cretini, si nu experti”. Pe de alta parte, presedintele SUA si-a confirmat intentia sa creeze in Siria ”zone securizate” in scopul de a rezolva problema refugiatilor. ”Cred ca Europa a facut o imensa greseala cand a permis a milioane de persoane sa vina in Germania si in alte tari. Tot ce a ramas nu a fost decat dezastrul la care asistam astazi. Si nu vreau ca acest dezastru sa vina si la noi”, a declarat Trump care insa nu a detaliat planurile acestui proiect. Insa purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a cerut SUA sa evalueze temeinic riscurile pe care le-ar putea genera aceste zone de securitate.

Theresa May: Marea Britanie si SUA vor conduce din nou impreuna

Inainte de a-l intalni pe Trump la Casa Alba, premierul britanic a declarat ca Marea Britanie si America isi vor ”redobandi increderea” si ”vor conduce din nou impreuna”, in siajul Brexit si al alegerii magnatului in functia de presedinte. Theresa May, care este primul lider strain cu care se intalneste Trump dupa investitura, va tine un discurs in Philadelphia, la reuniunea congresmanilor republicani. May ii va oferi presedintelui SUA un artefact scotian (mama lui Trump are origini scotiene), un ”Quaich”, obiect care simbolizeaza ospitalitatea si prietenia. Siria, amenintarea terorista si Rusia vor fi pe agenda discutiilor dar si acordul privind dosarul nuclear al Iranului, perfectat in 2015, sustinut de Londra dar criticat vehement de Trump. Subiectul NATO va fi abordat si el, in lumina recentelor declaratii ale presedintelui SUA, potrivit carora Alianta este ”depasita” dar Marea Britanie este unul din pilonii ei.

Exasperata, Madeleine Allbright se converteste la islam

Fostul secretar de Stat si-a exprimat dorinta sa imbratisese islamul, ca raspuns la actiunile lui Trump care urmaresc suspendarea intrarii in SUA a refugiatilor din unele tari musulmane. ”Am crescut in religia catolica, apoi am devenit episcopaliana si am descoperit mai tarziu ca familia mea avea origini evreiesti. Acum, ma pregatesc sa devin musulmana, din solidaritate”, a scris Allbright pe Twitter. ”America trebuie sa ramana deschisa persoanelor de toate confesiunile”, a adaugat ea. Dar, cand era in functia de secretar de Stat (in mandatul lui Bill Clinton)  Allbright nu manifesta o asemenea solidaritate cu musulmanii. Inttrebata de CBS News, in 12 mai 1996, despre cei 500.000 de copii irakieni care au murit in razboiul declansat de SUA impotriva lui Saddam Hussein, Allbright a rasouns: Cred ca a fost o alegere foarte dificila dar pretul…credem ca pretul a meritat”.

Mexic: Nu vom plati nici un nenorocit de zid

Anuntul lui Trump despre ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul a fost facut chiar in momentul in care o delegatie mexicana se afla la Washington pentru renegocierea acordului de liber schimb Alena ( SUA, Canada si Mexic). Presedintel Mexicului Enrigue Pena Nieto a declarat: ”Regret si condamn decizia SUA de a continua construirea unui zid care, de ani de zile, ne dezbina in loc sa ne uneasca”. Nieto nu a precizat daca se gandeste sa anuleze intalnirea cu Trump, programata in 31 ianuarie. ”Mexicul nu crede in ziduri. Am mai spus: nu vom plati pentru nici un zid”. Fostul presedinte mexican, Vicente Fox nu s-a formalizat si a scris pe Twitter, in atentia purtatorului de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer: ” Sean Spicer, i-am zis asta lui @realDonaldTrump si acum iti zic tie: Mexicul nu o sa plateasca pentru nenorocitul de zid. #FuckingWall”. In campanie , Trump a evocat un cost intre 5 si 10 miliarde de dolari pentru acest zid. In realitate, va costa de trei ori mai mult, pentru 1600 km lungime (restul de 3000 de km a frontierei are deja obstacole naturale si un gard partial) si 12 metri inaltime. Nu constructia propriu zisa ar fi problema majora, ci faptul ca trebuie construite drumuri pentru aducerea materialelor in plin desert. Potrivit firmei Gleeds Worldwide, ar fi necesari cinci ani de lucru si angajarea a 40.000 de muncitori. Care, multi, ar putea fi mexicani. Constructia ar fi doar o etapa. Trebuie apoi gasiti 21.000 de paznici de frontiera, autovehicule, cai si drone , in total un buget anual de 2 miliarde de dolari.

A primit codurile nucleare

In primul sau interviu dupa investitura, Trump a declarat ca primirea codurilor pentru declansarea, daca este necesar, unui atac nuclear, a fost o ”experienta realmente infricosatoare”, dar care nu-l va impiedica sa doarma.

author avatar
Tudor Borcea
462 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger