AcasăNewsTrump stârnește războiul global al vaccinurilor

Trump stârnește războiul global al vaccinurilor

Când liderii mondiali s-au reunit luna trecută, la îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a se angaja să distribuie un viitor vaccin contra coronavirusului într-un mod echitabil la nivel internațional, Statele Unite nu s-au alăturat. Filosofia președintelui „America First” este în caz de dezastru pentru regiuni întregi ale lumii, avertizează diplomații.

Astăzi, Uniunea Europeană găzduiește o teleconferință cu aceeași temă. Dar, din nou, nu se așteaptă ca guvernul american să participe, deși Ursula von der Layen încă mai “speră” la o prezență de peste ocean.  Aparenta lipsă de interes a administrației Trump pentru cooperare a alarmat oficialii și diplomații din domeniul sănătății mondiale, deoarece  se încearcă să pună capăt unei pandemii care a afectat economiile și a ucis mai mult de 240.000 de oameni în întreaga lume. Însă președintele american se războiește cu China și OMS în legătură cu originile virusului și are alte interese. Teama este că Trump va fi mulțumit să permită cursei să se dezvolte și să distribuie vaccinul pentru a se implica într-un concurs mondial – și că țările mai sărace vor fi lăsate în urmă în grabă pentru a procura doze.

Se alege praful de cooperarea internațională, fiecare pe cont propriu

O concurență pentru obținerea unui vaccin va avantaja cel mai mare ofertant, lăsând virusul să se răspândească și mai mult în țările mai puțin echipate pentru combaterea acestuia, comentează Politico. Și există alte riscuri. În primul rând, o altă țară, cum ar fi China, ar putea să dezvolte mai întâi un vaccin și să găsească modalități de a limita accesul altor state, inclusiv SUA. Un ambasador european spunea că America lua conducerea pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri la nivel global, dar acum este “puțin sceptic”. “Ați crede că, pe baza trecutului, SUA ar fi un element galvanizant în promovarea transparenței și a planificării timpuri. Nu cred că este adevărat în actuala administrație”, spune și  Stephen Morrison, care conduce un program global de sănătate la Centrul pentru Strategic și Studii Internationale. În plus, administrația Trump a încercat să dobândească drepturi exclusive asupra activității vaccinurilor coronavirus ale companiei CureVac, cu sediul în Germania. Ambele părți au negat raportul de la jumătatea lunii martie, însă oficialii germani l-au confirmat și condamnat. SUA planifică o presiune intensă pentru crearea unui vaccin și au suficiente doze disponibile pentru a acoperi majoritatea americanilor până la sfârșitul acestui an, a confirmat chiar Trump. Proiectul se numește „Operația Warp Speed”, descris ca pe un efort  de a comprima procesul obișnuit pentru dezvoltarea unui vaccin într-o cronologie mai scurtă. Întrebat despre acest subiect, președintele a spus că este responsabil de el și că nu este prea exagerat.

SUA și China bat fierul cât e cald

Oficialii din domeniul sănătății și analiștii avertizează că este prea devreme pentru a intra într-o panică deplină cu privire la o luptă mondială a vaccinului, dar SUA, China și Europa au pornit deja vânătoarea, iar unele studii sunt deja în curs. Dar lucrurile se complică, infrastructura de sănătate globală nu este în totalitate sub niciunul guvern, ci mai degrabă un amalgam complex de organe guvernamentale, companii private, ONG-uri, fundații și parteneriate multilaterale, care uneori se suprapun. Nu există un tratat obligatoriu sau un alt mecanism care să guverneze modul în care va fi produs și distribuit un vaccin la nivel mondial, cu atât mai puțin atunci când vine vorba de de companiile private ahtiate după profit. OMS este un organism acuzat că face politica Beijingului. În plus, China  nu și-a exprimat susținerea pentru un nou parteneriat mondial pentru coordonarea cercetării și dezvoltării vaccinurilor, testelor și tratamentelor coronavirusului. Un vârf în încercările de hacking asupra spitalelor și laboratoarelor americane, pe care oficialii de informații și securitate națională le-au atribuit în primul rând Chinei, este un semn al mizei mari pentru guvernul chinez – mai ales că încearcă să-și repare reputația pe fondul acuzațiilor de informații false privind evoluția pandemiei și deceselor. Doar lovitura de propagandă este un stimulent puternic, au spus specialiștii.  Implicațiile economice și diplomatice ale primului care a dezvoltat un vaccin, mai ales dacă SUA continuă să se retragă, ar fi enorme pentru Partidul Comunist Chinez.  Totuși „unul dintre avantajele mari pe care SUA le are în această competiție este faptul că avem aceste 30 de alianțe formale de tratate cu comunități de cercetare științifică de top”, spune Matt Kroenig, un fost oficial al Pentagonului și CIA, acum director adjunct la Centrul Scowcroft al Consiliului Atlantic. Întrebat despre participarea administrației Trump la conferința planificată de UE și despre planurile viitoare de coordonare internațională privind vaccinurile, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a oferit un comentariu vag: „Oamenii de știință americani de frunte lucrează din greu la un vaccin contra Covid-19. Salutăm eforturile serioase pentru a ajuta acest efort și așteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe despre propunerea Organizației Mondiale a Sănătății. Rămânem profund îngrijorați de eficiența OMS, având în vedere că eșecurile sale au contribuit la alimentarea pandemiei actuale”. Crizele de boli infecțioase apărute în ultimii ani au arătat slăbiciunile sistemelor de sănătate care se bazează mai mult pe bunăvoință decât pe un set de reguli internaționale. Și acum primează tacticile naționaliste atunci când vine vorba de vaccinuri și alte tipuri de medicamente care ar putea combate Covid-19.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.399 afisari

7 COMENTARII

  1. daca tot sunt deja si tratamente eficiente dupa cate raporteaza toti de ce sa faca asa pe repede inainte un vaccin a ceva care nu stiu bine de unde vine si care este primul pacient??????sa nu puna botul trump la astia din ue care sunt toti neomarxisti deviati !!!!!!!!

  2. INDUSTRIILE PHARMA SUNT CELE CARE SUNT INSTARE SA CUMPERE PE ORCINE LE FACE JOCUL ,INDIFERENT PE CE POZITIE SE AFLA !.INDUSTRIA PHARMA CONTROLEAZA OMS ASA CUM REESE DIN ULTIMILE INFORMATII DE PE INTERNET ,DEJA S-A FORMAT UN COR AL AL CELOR CARE CANTA PENTRU VACCINARE GLOBALA ,VACCINARE FORTATA .

  3. Eu merg pe mâna lui Trump, în organizațiile lui pește, conduse de niște corupți ordinari abonați la bani publici și donații din partea unor criminali ca Billică Gates, nu aș avea încredere nici să-mi spele wc-ul.

  4. Vedeti ca sa lucri ani sa-l faci savantii acum lucra zeci de ani sa-l desfaci.

  5. Oxford in Anglia a anuntat ca e gata procent max sa faca vaccin in iunie. Ceea ce inseamna ca imunizarea multimii o sa inceapa undeva in septemvrie – ianuar din cauza productiei in masa si imunizarii tactice, exact la tanc si ca e destinat intregului mapamond deci ce razboi. Oxford a anuntat ca imunizarea a avut succes la soareci si maimute. Sa vedem la oameni poate se poate acumm cine are curajul sa se infecteze.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger