AcasăNewsTrump, singur impotriva tuturor

Trump, singur impotriva tuturor

Cine a pariat ca Donald Trump va fi un pacifist a pierdut toti banii. Presedintele Americii duce la un nivel superior politica pumnului in gura instaurata de Washington in relatiile internationale. Sub pretextul reechilibrarii raporturilor comerciale, liderul de la Casa Alba da cu pumnul in masa la orice intrevedere si azvarle in stanga si-n dreapta cu sanctiuni economice, comerciale si diplomatice. „Singur impotriva tuturor”, cu aceasta deviza se afiseaza in lume primul miliardar ajuns presedintele celei mai puternice natiuni de pe glob.

Aratat cu degetul, ba si criticat de unii sefi de state, Trump ramane fidel planului pe care si l-a (ori i-a fost) trasat. In mai putin de doi ani de domnie, a reusit sa deschida fronturi pe intreg globul, adevarate focare de razboi mocnind din China si pana-n Canada. Pana de curand mari parteneri strategici ai SUA, francezii, nemtii si chiar japonezii au devenit tinte ce trebuie nimicite; se trage, deocamdata, cu gloante oarbe (sanctiuni), dar in orice moment aparenta liniste poate fi spulberata de o rafala scapata de sub control.

China, prima tinta

Chiar daca Xi Jinping a fost primul lider important care l-a vizitat la Casa Alba, Donald Trump n-a avut nicio retinere in a ameninta China cu represalii… economice. De la bun inceput, asiaticii au fost amenintati cu impozitarea tuturor bunurilor importate in SUA, totul pana la un total de 450 de miliarde de dolari. Deocamdata, americanii au aplicat un „mic” impozit de 25% la importurile de otel si 10% la cele de aluminiu, o bagatela de 50 de miliarde de dolari. Evident, Beijingul a ripostat, luand masuri similare, basca niscaiva plangeri internationale. Inutile!

In prezent, deficitul comercial al SUA fata de Beijing este de 375 de miliarde de dolari, valoare pe care Donald Trump o vrea diminuata.

Canada si Mexic, vecinii pedepsiti

Nici bine n-a grait premierul Justin Trudeu cum ca taxele pe aluminiu si otel sunt „jignitoare”, ca America i-a si tras una peste bot Canadei. Bine, avertismentul fusese lansat dinainte de presedintele Trump: „Aceste remarce o sa va coste scump!”. Vecinii din nord s-au grabit si ei sa anunte declansarea unor masuri de retorsiune, incepand cu 1 iulie, la fel cum a procedat si Mexicul, care vrea sa impuna drepturi vamale „pe diverse produse importate din Statele Unite” (inclusiv produse alimentare, ca fructe si branzeturi).

Mai mult, Acordul de comert liber din America de Nord (ALENA) n-a fost reinnoit, desi este necesara „updatarea” lui la noile cerinte ale pietei.

Franta, Germania… Toata UE!

Uniunea Europeana n-a stat cu mainile in san si deja a impozitat zeci de marfuri aduse din America (blugi, wiskey, alimente, Harley Davidson etc), ca raspuns la taxele vamale impuse de SUA la otel si aluminiu. In viitorul apropiat, UE cauta sa mareasca lista produselor taxate, ajungandu-se astfel la bunuri de pana la 3,6 miliarde de euro.

Totusi, Germania tremura in continuare la gandul ca Donald Trump va decide si impozitarea autoturismelor importate; ar fi cu adevarat o lovitura pentru puternica industrie auto nemteasca. In acest sens, colosul Daimler s-a si grabit sa revizuiasca in scadere previziunile privind castigurile estimate, totul pe fondul acestor tensiuni comerciale.

Iranul, deja pus la colt

De pe lista statelor pedepsite nu putea lipsi Iranul, dusman declarat al SUA. Mai intai, Trump a retras America din acordul nuclear iranian si apoi imediat a decis reimpunerea sanctiunile impotriva Teheranului. Basca, sanctiuni pentru toate companiile de pe glob care deruleaza afaceri in Iran! Acestea din urma au o perioada de gratie de pana la 180 de zile ca sa se retraga din Iran, altfel…

Primele sanctiuni pregatite pentru persi vor intra in vigoare pe 6 august si vizeaza industria auto si aeronautica civila. Pe 4 noiembrie, vor urma energia si finantele!

Coreea de Sud – ok, Japonia – ko

Lovita in plin de noile impozite, Japonia deja a anuntat Organizatia Mondiala a Comertului ca va taxa si ea cu 385 de milioane de euro (50 de miliarde de yeni) toate marfurile americane. Insa, la fel ca in cazul Germaniei, si Japonia se teme sa nu piarda piata de desfacere americana, ceea ce ar echivala cu un adevarat KO pentru industria de automobile. Daca Trump impoziteaza si masinile, „s-ar crea turbulente serioase pe pietele internationale”, este cartea psihologiei inverse pe care mizeaza Tokyo.

Mult mai cuminti au fost sud-coreenii, care au acceptat sa semneze (la 1 mai) un acord de liber schimb cu Washingtonul. Intelegerea presupune ca Seulul accepta sa-si deschida in continuare piata auto pentru producatorii americani si, totodata, asiaticii isi vor reduce cu 30% exporturile de otel in Statele Unite!

Rusia, cartoful fierbinte

Delicata chestiunea rusa, mai cu seama ca e vorba de a doua putere militara de pe mapamond. Americanii stiu de frica rusilor, dar asta nu l-a impiedicat pe Donald Trump sa le dea cu sanctiunile in cap (vreo 600 de milioane de dolari pierderi pentru Moscova). In replica, Vladimir Putin a informat OMC ca are pregatite represalii… economice, pentru moment.

In tot acest tablou, tusa principala are nuanta de rosu sangeriu, iar kakiul prinde si el tot mai mult contur. Si fix intr-un moment in care se reaseaza taberele aliantelor internationale, Romania mesteca o spalatura sorosista despre valorile pro-europene ale globalizarii. Planeta arde, iar noi ne pieptanam.

author avatar
Tudor Borcea
584 afisari

4 COMENTARII

  1. Ce focare mocnite de război visezi, mă, Borcea? Și cu atât mai mult în Canada. Am vrea și noi să avem un președinte ca Trump. Iar despre nemțălăi, ce să-ți spun, nu mai putem noi de ei, că ne iubesc mult, și ăștia. Măcar Trump bate cu pumnul în masă pentru țara lui, în vreme ce ai noștri sunt niște momâi parazite. Trump rules, pe când tu rămâi un pigmeu.

  2. Rafale scăpate de sub control? De la cine către cine, mă, tudorele? Tu confunzi economia cu războiul, chiar ți-l dorești, numai ca să ai satisfacție sau doar vrei să zică și despre tine lumea că-i fi vreun analist? De ce încaieri oamenii cu rafale scăpate de sub control? Războinicule! :))

  3. Hai ca cu România a nimerit-o la final. Are dreptate. Dar cu Putin? Așa o fi zis Putin, represalii economice,, pentru mămient”? Să vedem și noi unde s-a exprimat așa, adica a amenintat voalat cu rafala. Sau e autorul vreun vrajitor

  4. Cand a auzit primul tun roman ca trage in turci cel mai mare rege ? al neamului roman a spus:”Asta’i muzica ce-mi place!”

    Carol 1
    Iar dupa victorie✌ ministrul de externe Mihail Kogalniceanu a spus:

    „În stare de rezbel cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare….Ce-am fost înainte de declararea rezbelului? Fost-am noi dependenţi către turci? Fost-am noi provincie turcească? Avut-am noi pe sultan ca suzeran? Străinii au zis acestea; noi nu am zis-o niciodată. Aşadar, domnilor deputaţi, nu am nici cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi sîntem o naţiune liberă şi independentă”
    TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA, UNITA SI INDEPENDENTA!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger