AcasăNewsTrump si Obama se bat pe Twitter

Trump si Obama se bat pe Twitter

Locatarul Casei Albe a lansat o bomba politica acuzandu-l pe predecesorul sau ca i-a pus microfoane, chiar inainte de alegerile din 8 noiembrie. O acuzatie dezmintita categoric de anturajul lui Barack Obama.

”Execrabil! Tocmai am descoperit ca presedintele Obama mi-a pus telefoanele sub ascultare in Trump Tower, chiar inainte de victoria mea”, a lansat Trump, pe Twitter, calificandu-l pe fostul presedinte al SUA drept ”o persoana care face rau”. Insa Donald Trump nu a furnizat nici un detaliu si nici o dovada in sprijinul afirmatiei sale. Este insa cel mai violent atac lansat de trump la adresa predecesorului sau, dupa investirea sa in functie, in 20 ianuarie. ”Nici presedintele Obama nici un responsabil de la Casa Alba nu au ordonat niciodata supravegherea unui cetatean american”, a replicat Kevin Lewis, purtatorul de cuvand al lui Barack Obama. ”O regula de aur a administratiei Obama era ca nici un responsabil al Casei Albe nu poate interfera cu orice investigatie independenta dusa de ministerul Justitiei”, a adaugat Lewis. A existat o investigatie? Trump a denuntat iar o vanatoare de vrajitoare, evocand supravegherea militantilor si simpatizantilor comunisti din SUA, in 1950 sau facand o paralela cu scandalul de spionaj politic Watergate, in urma caruia presedintele republican Richard Nixon a demisionat, in 1974. ”Sunt sigur ca un avocat istet ar putea avea un caz excelent din faptul ca presedintele Obama mi-a pus telefoanele sub ascultare in octombrie”, a lansat Trump din Florida, unde si-a petrecut wekendul.

Relatii tensionate

Pentru liderul democratilor din Comisia pentru Informatii din camera Reprezentantilor, Adan Schiff, Trump a mers prea departe. ”Daca este sa vorbim de persoane care fac rau, atunci vorbin de vointa presedintelui in a face declaratii extravagante si distructive fara a aduce nici cea mai mica dovada”, a spus acesta. Tabara republicana s-a abtinut sa comenteze subiectul. Dar senatorul Lindsey Graham a estimat ca, daca acuzatiile lui Trump sunt reale, ”va fi cel mai mare scandal politic dupa Watergate”. Pana la alegerile din noiembrie, Barack Obama si Donald Trump au avut relatii foarte incordate.

Trump a cerut ieri Congresului sa deschida o ancheta cu privire la eventualele ascultari ale telefoanelor sale

Timp de mai multi ani, magnatul imobiliar a fost varful de lancie al curentului ”birthers”, afirmand ca Obama s-a nascut in Kenya (tara tatalui sau) si nu in Hawai, si, pe cale de consecinta, nu putea conduce SUA. In septembrie 2016 a declarat: ”Presedintele Obama s-a nascut in SUA. Punct”. De partea sa, Obama a lansat atacuri violente impotriva lui Trump, in campania electorala. Atacurile impotriva lui Obama vin insa intr-un context politic dificil pentru Trump. La sase saptamani dupa intrarea sa la Casa Alba, a plouat cu acuzatii impotriva anturajului sau cum ca ar fi intretinut contacte (in timpul campaniei si in timpul perioadei de tranzitie) cu serviciile de informatii ruse si cu ambasadorul Federatiei Ruse la Washington, Serghei Kisliak, ascunzand aceste fapte.

Semneaza astazi noul decret anti-imigratie

Presedintele american va semna astazi o noua versiune a controversatului sau decret anti-imigratie, decret care a fost suspendat de justitie dupa ce a provocat un val de critici si a semanat haos in aeroporturile din intreaga lume, noteaza Politico. Insa nici o informatie cu privirile la schimbarile pe care Trump le-a introdus in noul text nu a scapat catre mass-media. Decretul din 27 ianuarie interzicea intrarea pe teritoriul SUA a cetatenilor din sapte tari majoritar musulmane, timp de 90 de zile. In egala masura, textul interzicea tuturor refugiatilor intrarea pe teriroriul american timp de 120 de zile, iar in privinta refugiatilor sirieni, interdictia era permanenta. In 3 februarie, justitia a blocat aplicarea decretului iar in 9 februarie a mentinut aceasta decizie.

O jurnalista Fox News, la Externe

Heather Nauert, jurnalista si animatoarea uneia din emisiunile favorite ale lui Trump (Fox&Friends) a fost desemnata in postul de purtator de cuvant al departamentului american de Stat, relateaza Bloomberg referindu-se la surse bine informate si precizand ca Nauert (47 de ani) a accceptat oferta. Deocamdata, departamentul de Stat nu a confirmat oficial venirea lui Heather Nauert. Astazi, dupa o luna de suspendare, intalnirile cu presa ale departamentului vor fi reluate. In vreme ce Trum s-a declarat fan al emisiunii Fox&Friends, Heather Nauert si-a exprimat clar optiunile politice, sustinand-o pe fiica lui Trump dupa ce magazinele Nordstrom nu au mai prelungit contractul cu linia de vestimentatie Ivanka Trump. Anterior, un alt jurnalist Fox News, Jonathan Wachtel, a fost numit purtator de cuvant al misiunilor SUA la ONU.

author avatar
Tudor Borcea
80 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger