După ce erau să ia la păruială în Siria –o situaţie nemaiîntâlnită în cadrul NATO – Recep Erdogan şi Donald Trump au făcut pace la Casa Albă. În pofida unei întrevederi „minunate”, cei doi lideri nu şi-au rezolvat conflictele, însă şi-au găsit calul de bătaie în persoana lui Emmanuel Macron, după ce preşedintele francez a avertizat că Alianţa Nord-Atlantică este în “moarte cerebrală”. „Vorbe de aur”, au reacţionat ruşii.
Băţos şi aşezat alături de Trump în Biroul Oval, preşedintele turc a calificat „inacceptabile” afirmaţiile despre NATO făcute de omologul său francez. După ce declaraţiile lui Erdogan au fost traduse de către un interpret, s-a pornit şi Donald Trump: Cred că preşedintelui (turc) nu i-au plăcut afirmaţiile şi că multă lume a avut aceeaşi reacţie”. Multă lume înseamnă cancelarul Angela Merkel, care a denunţat “obsevaţiile premature” ale lui Macron, asigurată şi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că Alianţa este „puternică” iar “Statele Unite și Europa au lucrat împreună de zeci de ani”. „Nu există nicio coordonare a deciziei strategice a SUA cu partenerii din NATO şi asistăm la o agresiune desfăşurată de un alt partener din NATO, Turcia, într-o zonă unde sunt în joc interesele noastre, fără coordonare.
Ceea ce se întâmplă este o problemă enormă pentru NATO”, spunea Maron, întrebându-se pe bună dreptate la viitorul articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei dacă vreunul dintre ei este atacat. Ei aş, „preşedintele şi cu mine suntem foarte buni prieteni. Fiecare înţelege ţara celuilalt”, a declarat Trump despre Erdogan înainte de întâlnirea cu uşile închise. O întâlnire “productivă”, dar nu prea e clar ce caută în această prietenie sistemul rusesc anti-rachete S-400, cumpărat de Turcia cu bani grei, modificând echilibrul geostrategic din zonă, sfidând NATO şi Washingtonul. S-400 poate doborî ultrasofisticatul F-35 dezvoltat de Lockheed Martin. Ce dacă Turcia îşi întăreşte legăturile cu Moscova în detrimentul parteneriatului cu Statele Unite, “vom discuta şi în viitor, în speranţa că vom putea rezolva situaţia”, a mai spus Trump. Rămâne în coadă de peşte şi incursiunea lui Erdogan în Siria împotriva kurzilor aliaţi Americii, în pofida voinţei afişate de liderul de la Casa Albă de a pune capăt „războaielor fără sfârşit”, SUA vor păstra în cele din urmă aproximativ 600 de militari în Siria, în vreme ce Erdogan “livrează” jihadişti capturaţi prin toată Europa, iar “terminarea” Statului Islamic mai poate aştepta. Straşnic „parteneriat” NATO, iar Moscova a fost, ca de obicei, pe fază, afirmaţiile preşedintelui francez au picat la fix, sunt „cuvinte de aur, sincere şi asta reflectă esenţialul –o definiţie precisă a stării actuale a NATO”, a punctat Maria Zakharova, purtător de cuvânt al MAE rus.
Vedeți dacă Erdogan s-a rățoit un pic la Trump? A ascultat și sau întâlnit amândoi, cei drept pe teren american. Așa se întâmplă când îi ai pe americani la mână. Nu uitați că SUA au depozite de muniție nucleară pe teritoriul Turciei, inclusiv mijloace de întrebuințare a acesteia, greu de dislocat în alte state sau repatriate.
Ca sa dobori un f35 tre sa-i stii coordonatele. Cum sa dobori un f35 daca nu pot dobora macar un tomahawk din cele 59 lansate de Donald in Siria? Problema nu o reprezinta s400 ci vulnerabilitatea Turciei in scutul Nato.
Principiul dominoului e daca o piesa cade cad toate.
Ma tem ca vor trebui sa faca cheltuiala dubla.
Vor trebui sa cumpere si Patriot.
Incearca si ei sa salveze lumea de nebuni… Se fac ca joaca ca fotbalistii nostri.