AcasăNewsTrump pune taxa de protectie Europei!

Trump pune taxa de protectie Europei!

Dai bani sa fii aparat, noua doctrina NATO

Invazie americana in Europa. Este vorba despre turneul presedintelui Donald Trump (summit NATO, intalnire cu Putin, dejun la Londra cu Theresa May), dar tinand cont de ultimele sale declaratii publice parca nu gresim cand folosim acest termen.

Dai bani sa fii aparat noua doctrina NATO

Liderul de la Casa Alba se comporta ca un golan de cartier ce da navala peste comerciantii marunti, de la care stoarce sume de bani prin amenintari si mici amenintari. Taxa de protectie s-a achitat dintotdeauna, dar niciodata la un nivel atat de ridicat. E pentru prima data cand vedem un sef de stat vorbind direct si brutal despre banii pe care Europa trebuie sa-i achite Americii daca vrea sa mai fie aparata militar!

Banu’ jos sau…

Sau ce? Nimeni nu vorbeste, desi gandurile tuturor se indreapta spre Vladimir Putin. Insa acelasi Putin conduce Rusia parca de o vesnicie si niciodata n-a atacat pe nimeni dincolo se sferele sale de influenta ori fara sa fie provocat. E greu de imaginat un scenariu cu Rusia invadand Occidentul in secolul 21, sa fim seriosi! Si-atunci, despre ce amenintare vorbeste Trump? Inaintea summit-ului NATO, presedintele SUA a dat recital pe Twitter, avertizandu-i pe nemti, francezi si britanici ca e vorba de „strictly business, military business”. „Statele Unite ale Americii dau mult mai mult pentru NATO decat orice alta tara. Acest lucru nu este nici fair, nici acceptabil! Cu toate ca si-au marit contributiile de cand am venit eu la presedintie, aceste tari trebuie sa faca mult mai mult in acest sens. Multe tari din NATO, care se asteapta de la americani sa le apere, nu numai ca nu si-au platit contributia anuala la bugetul Aliantei de 2% din PIB (care e un procent foarte mic), dar sunt restantiere de ani de zile. Isi vor plati oare datoriile fata de Statele Unite?”.

Iohannis are garantia in buzunar. PSD plateste!

Dintre toti liderii europeni, Klaus Iohannis e cel mai linistit, caci s-a deplasat la Bruxelles avand in buzunar garantia procentului de 2% din PIB pentru NATO cerut de americani. PSD-ul atat de hulit si-a respectat cuvantul, a luat bani de la Educatie si Sanatate si a plusat la Aparare, sa pape si gura flamanda a stapanului SUA. Insa, avem convingerea ca, si daca alta ar fi fost situatia, Klaus tot nu pricepea nimic din povestea alta, pentru el summit-ul NATO e doar un alt „city break”.

La Londra, proteste masive

Dupa summit-ul de la Bruxelles, intreg alaiul american (consilieri, specialisti in comert si economie, experti pe probleme de securitate internationala, oameni de afaceri, purtatori de cuvant si ofiteri SS etc) va trece Canalul Manecii si o sa poposeasca la Londra. „Vizita in Marea Britanie se anunta furtunoasa”, s-a grabit sa anticipeze Trump, semn ca Serviciile Secrete l-au pus la curent cu ce i se pregateste. Vreo 10.000 de protestatari sunt gata sa-i ureze „bun venit” in Regat, cu fluieraturi, huiduieli si tot arsenalul.

Intalnirea cu Putin, punctul culminant al turneului

De departe, insa, momentul culminant va fi atins la inceputul saptamanii viitoare, la Helsinki. Finlandezii gazduiesc cea mai asteptata intalnire a anului, Vladimir Putin si Donald Trump la aceeasi masa! Paradoxal, desi a fost dominat clar la ultima intrevedere, presedintele american se declara relaxat si convins ca dialogul cu omologul sau rus va da roade: „Sincer, am impresia ca va fi cel mai usor cu Putin. Cine ar fi crezut? (…) Vom vedea ce va fi. Ma astept la o saptamana lunga si frumoasa”. Pe agenda discutiilor celor doi figureaza razboiul din Siria si conflictul mocnit din Ucraina, denuclearizarea Coreii de Nord, dar si spinoasa chestiune a sanctiunilor comerciale impuse Federatiei Ruse.

author avatar
Cristina Elvira
199 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger