Cauta

Trump pornește cel mai tare război. Împotriva firmelor de armament!

Ambiția lui Donald Trump de a retrage trupele americane din Afganistan are la bază un raționament strategic: forța militară a SUA trebuie concentrată în fața pericolului pe care îl reprezintă expansionismul chinez! Problema e, însă, alta și anume că dezangajarea de pe frontul Orientului strică afacerile firmelor de armament! Acesta e, de fapt, marele dușman cu care președintele Trump iese la luptă, dovedind un curaj ieșit din comun, absent la predecesorii săi. 

În 2011, Barack Obama testa subiectul retragerii americane din Orientul Mijlociu. Trupele US Army trebuie detașate în Pacific și Atlantic, unde Rusia, dar mai ales China pun la îndoială supremația noastră. Discurs patriotic, în care Obama a picurat și un strop de geostrategie. Trei ani s-a chinuit liderul de la Casa Albă să facă pe plac consilierilor militari și experților de la Pentagon. N-a fost chip! Interesele economice din jurul Orientului au închis definitiv subiectul sub lacătul tăcerii. Prețul: încă un mandat de patru ani la Washington, cred jurnaliștii americani.

Azi, după șase ani, povestea e reluată de echipa Trump-Esper. Mark Esper, secretarul Apărării, un adevărat catâr, cum îl caracterizează apropiații. Sunt aceiași care spun că acordul de pace semnat de administrația Trump cu talibanii nu va ține cont de presiunile firmelor producătoare de armament, care au interese majore în regiune.

Președintele Trump a fost convins că superioritatea Americii începe să fie contestată la nivel mondial. În Siria, Rusia nu doar că l-a păstrat la putere pe Bashar al-Assad și asta cu toată opoziția SUA, dar chiar și-a întărit rolul în regiune; la fel, Venezuela este de nepătruns atât timp cât Moscova s-a angajat (oare ce preț a plătit Nicolas Maduro?) să apere Caracasul! Dincolo, în Pacific, doar ce s-a aflat că navele chineze au deschis „focul” asupra celor americane (incident petrecut joi); acum au folosit „doar” un laser militar, însă cine garantează că data viitoare Beijingul nu va apela la muniție de luptă?! În plus, teama că rușii și chinezii pot lua fața Americii în războiul armelor strategice de generație viitoare (rachete hipersonice și noi bombe nucleare) înspăimântă Washingtonul suficient de tare încât să spună stop jocului de-a șoarecele și pisica prin Irak, Libia, Siria și mai ales Afganistan.

Unde ajung soldații din Orient? Mai întâi, înapoi în SUA, la familii, dar și pentru o instruire în vederea viitoarelor misiuni, cred analiștii de politică internațională. Relocarea trupelor este doar o chestiune de timp, fiind certă mărirea numărului de baze americane în Asia de Sud-Est, acolo unde China provoacă frisoane vecinilor sud-coreeni și niponi, iar Rusia caută să întărească singurul cap de pod pe care-l are în regiune, Phenianul.

Ultimele stiri

  • Macron e bun de gură, dar nu va rezolva criza migrației
  • Dublă dominație: Israelul nu are rivali pe piețele financiare și în Orientul Mijlociu
  • Trump, meșterul ”zidului tarifar asiatic”
  • Euro puternic – sabie cu două tăișuri
  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • Exit mobile version