AcasăNewsTrump, politica lui Bulă

Trump, politica lui Bulă

Când vine vorba de relaţiile cu Coreea de Nord, liderul de la Casa Albă – altminteri slobod la gură şi mare republican miliardar – pare delegatul unui stat  obscur pe harta lumii, nu conducătorul unei superputeri.

Phenianul i-a spus că „trebuie să fie diagnosticat cu o recidiva a decreptitudinii unui personaj senil”, este pentru prima dată după mai bine de un an când Coreea de Nord îl critică deschis pe Donald Trump. Summitul bilateral din Vietnam, din luna februarie, a fost un fiasco, iar acum ambasadorul Coreii de Nord la Naţiunile Unite, Kim Song, spsune că denuclearizarea nu se mai află pe masa negocierilor cu Statele Unite şi că nu sunt necesare discuţii îndelungate cu Washingtonul, pentru că ”dialogul susţinut şi substanţial” dorit de Statele Unite este ”un subterfugiu pentru a câştiga timp pentru agenda politică internă”, o referire la candidatura lui Trump pentru realegerea sa ca preşedinte în 2020. Asta îl şi interesează pe Donald Trump, o campanie fără bătăi de cap. Laudă în faţa presei la Casa Albă „relaţia sa foarte bună” cu dictatorul Kim Jong Un („Cred că vrem amândoi să le păstrăm aşa cum sunt. Ştie că am alegerile care vin”, a adăugat el, insistând că ar fi surprins dacă Phenianul „ar acţiona în mod ostil”), deşi nord-coreeni au început să testeze din nou rachete balistice cu raze scurte de acțiune, iar limbajul ostil faţă de SUA a revenit. În 2017, acelaşi Kim l-a numit pe Trump “senil” şi “deranjat mental”. În plus, Phenianul a criticat şase ţări din Uniunea Europeană – Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia – care au condamnat într-o declaraţie, „tirurile continui cu rachete balistice din Coreea de Nord”. Tovarăşul Kim nu mai poate de Consiliul de Securitate al ONU şi de negocierile  în domeniul nuclear dintre Phenian şi Washington – taman ieri a fost efectuat un „test foarte important” la baza sa de lansare a sateliţilor Sohae, schimbând „statutul strategic” al Coreii de Nord, a anunţat pompos agenţia KCNA. Situată pe coasta de nord-vest a ţării, baza militară( folosită pentru multe lansări de rachete condamnate de comunitatea internaţională) cunoscută şi sub numele Tongchang-ri, s-a aflat de peste un în centrul diplomaţiei în trei dintre Phenian, Seul şi Washington. La summitul NATO, Trump l-a numit încă o dată pe Kim ”omul rachetă”, un limbaj al ciorovăielilor care ascunde o realitate neliniştitoare:  un pokerist în politică, Donald Trump nu dovedeşte că are calităţile unui lider mondial, în timp ce America nu îşi cunoaşte duşmanul…

author avatar
Andrei Coman
213 afisari

1 COMENTARIU

  1. Coman, lasă-te, tată, de politica internațională, că nu te pricepi, ești un urechist, un chibiț, un ageamiu. Rămâi pe Dâmbovița.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger