AcasăNewsTrump nu e un Vadim altoit cu Becali

Trump nu e un Vadim altoit cu Becali

Aterizarea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA a avut efectul  bilei care deschide un joc de biliard. Cum vor ricosa, cum se vor aseza cele lovite de acest tsunami-kitsch e devreme de prezis. Inconjurat de cei mai puternici sforari  ai Americii, acest personaj aurit (la propriu si la figurat) pe care intelectualii americani nu dau doi bani, conduce locomotiva unui tren al groazei (pentru unii) sau al schimbarii (pentru altii).

Un tren, adica acela care trecea altadata prin inima grandiosului peisaj american si aducea prosperitate. Cand galonul de benzina costa nimic bani, cand marile motoare V8 produse de General Motors faceau parte din AND-ul natiunii, alaturi de Biblie si shotgun. Cand, in fine, lucrurile erau clare: oricine muncea avea un trai decent, indienii contau mai putin ca septelul din Texas iar negrii si hispanicii aveau locuri rezervate, in spatele autobuzului. Inedit e si cum un miliardar veros ( alaturi de un cabinet ale carui averi cantaresc si ele cateva miliarde) invoca poporul si este vazut ca omul Providentei, un ”muscle-car” politic, ca tot vorbeam de masini-segment al economiei indisolubil legat de continentul american. El, Trump, va face iar America mareata, ii va reda prestigiul, asa cum, uite,  a reusit Putin  cu Rusia. Si nu Obama cu SUA. Poporul,  ignorat de ”elitele” scolite (alde Obama plus sistemul, care s-a intarit pe spatele americanului de rand) ,  exploatat de banci, multinationale, fortat sa se miste si sa vorbeasca corect politic, sa recunoasca minoritatile (care-i si fura locurile de munca, nemaivorbind de China) va veni la putere, isi va lua tara inapoi. Dar care ”popor”, se intreaba o parte a tarii?  Pentru ca promisiunile noului presedinte par a reactiva latente (si sumbre) naravuri care au stat mereu in tainita sufletului american: libertatea  de a trage cu pusca in orice si in oricine care  trece linia rosie a ”sanatoaselor” principii conservatoare. Pe scurt, poporul alb, precizare pe care Trump a inghitit-o, chiar daca  a batut saua cu musulmanii si imigrantii, suficient sa priceapa si urmasii lui Martin Luther King ca, de acum, alta faina se macina la moara. N-am eu dreptate, s-a intrebat noul lider de la Casa Alba? UE? O sandrama care se clatina, plina de straini (”catastrofala” politica Merkel) de atentate teroriste, care, in loc sa protejeze ”identitatile nationale” se scarpina sa defineasca noi identitati sexuale. Un ghiveci al multinationalelor in spatele caruia ranjeste China, care a inventat si incalzirea globala, incurajata de lacomii corporatisti care vaneaza mana de lucru ieftina. Un continent slab, care nici macar nu catadicseste sa contribuie cum se cuvine la NATO ( o alianta oricum depasita) , capitol la care tot SUA duc greul. Evident, criticile lui Trump au ocolit Marea Britanie (asa cum mereu Regatul a dat la gioale UE) , unde Brexit va fi un succes. E retorica intrebarea: cum ar fi comentat  presedintele SUA un Brexit facut de Romania sau de alta tara saraca din UE? La fel de retorica si alta: oare ce mega interese financiare se vor pune la cale dupa Brexit, intre SUA si Marea Britanie pe care, fara sprijin american, ar fi papat-o Hitler cu regina cu tot ?

Invataturile lui Vladimir catre ucenicul sau, Donald

America first, este noua noua doctrina Trump: vom produce in America si pentru America, vom intari militar America, adio aventuri militare gen jandarmul lumii. Se va vedea cum si in ce fel. Unii observatori par a fi optimisti: o abordare pragmatica , ”neoconservatoare”, ar putea schimba fundamental  un sistem al carui limite vor fi atinse, si care nu a generat nici pe depate bunastare: permenenta relocare a productiilor, coborand stacheta mereu in cautarea de forta de munca ieftina. Numai ca, pana ca ”poporul” sa-si intre in paine (ca mierea si laptele par a fi din partea casei, a Casei Albe) a sunat deja o nota falsa in euforia nationalista a investiturii. Si anume un atac mojicesc impotriva presei americane, care a aratat negru pe alb ca lumea nu prea s-a imbulzit la ceremonia de intronizare a lui Trump. Latratori, Donald si purtatorul lui de minciuni, Sean Spicer, si-au dezvelit gingiile si au denuntat o presa ticaloasa, mincinoasa, in ciuda evidentelor. Hop, un prim bemol. Pentru ca, in definitiv, nu conteaza cati oameni  au fost la acele ceremonii, conteaza ca noua administratie ”a poporului” are o problema cu asta, cu numarul lor. Creditat in sondaje cu 40% simpatic inaintea depunerii juramantului Trump a vazut ca lumea nu da buluc ca in 2009, la investitura lui Obama. Mesajul, neobisnuit de dur, al Casei Albe la adresa mass-media nu lasa loc de iluzii. De azi inainte, noi, miliardarii, miezul de la Casa Alba, avem grija de popor. Poporul nu are nevoie de presa (care e, asa cum am stabilit, mincinoasa)  sa-l zapaceasca. Nu e suficient cuvantul nostru? Presa denatureaza, e un dop pe magistrala iubirii Trump-popor. Apucaturi similare au avut  Hitler, Stalin si alti corifei. Inclusiv prin partea locului, la ”partenerul strategic” Romania, pe care Trump urmeaza sa-l descopere pe harta. A, sa nu uitam si de Vladimir Putin, aflat in admiratia miliardarului, si in mandatele caruia o serie de jurnalisti s-au imbolnavit de deces, intre care celebra Anna Politkovskaia (vehement critic al Kremlinului)  , asasinata in 7 octombrie 2006, chiar in ziua cand Vladimir Vladimirovici  sarbatorea implinirea a 54 de ani. Una peste alta, desi Trump este vazut de elitistele cancelarii occidentale drept un hibrid intre Vadim Tudor  si Gigi Becali, un alt mesaj a fost trimis lumii de puternicii SUA, care nu au dat un vector de forta de talia lui  Putin: nu mai conteaza cine vine la Casa Alba, in spate suntem noi, si nu ne stiti, dar nu subapreciati Sperietoarea.

Sloganul pentru campania din 2020, deja inregistrat

Abia intronizat, noul presedinte a depus la Biroul american pentru proprietate intelectuala ceea ce considera ca este o ”catch phrase”  cu care va obtine un al doilea mandat. Deci, dupa ”Make America Great Again” va urma ”Keep America Great”. Culmea ironiei, formula se afla si pe afisele filmului horror ” The Purge: Election Year”, inspirat de paruiala Trump-Hillary.

Dar n-are a face. Abia ales presedinte al Statelor Unite, magnatul pare sa nu aiba nici un dubiu ca va fi reales. Cu doua zile inainte de  depunerea juramantului, Trump a inregistrat sloganul ”Keep America Great” ca marca protejata, pe care intentioneaza sa o utilizeze in viitoarea campanie electorala. Cererea a fost depusa in numele companiei new-yorkeze ”Donald J. Trump for President, Inc” . Saptamana trecuta, magnatul a indicat pentru Washington Post care va fi noul slogan pentru 2020, intrerupand discutia cu jurnalistii pentru a chema un jurist caruia i-a cerut imediat sa inregistreze ”Keep America Great”. Trump a explicat ca ideea pentru sloganul de campanile ”Make America Great Again” i-a venit in 7 noiembrie 2012, dupa realegerea lui Barack Obama.

Semneaza ca primarul alte trei decrete brutale

A promis, se tine de cuvant. Donald Trump da unda verde pentru ridicarea unui zid intre SUA si Mexic, limitarea accesului refugiatilor si a imigratiei si readucerea la viata a doua proiecte controversate privind doua gigantice oleoducte.

”Vreau sa le vad construite”, a lansat Trump, referindu-se la gigantul oleoduct Keystone XL, care leaga Canada de SUA si a carui construictie a fost blocata de Obama in numele luptei contra incalzirii globale. Guvernul canadian a felicitat decizia lui Trump, la fel si tabara republicana, nu si pe democrati si pe activistii de mediu. ”Presedintele ignora vocile a milioane de americani si da prioritate profitului pe termen scurt in detrimentul viitorului planetei”, a criticat senatorul Bernie Sanders, fost rival al lui Hillary Clinton. Pentru organizatia Friends of the Earth, Trump a ”jurat credinta grupurilor petroliere si bancilor de pe Wall Street” ignorand ”sanatatea publica si mediul”. Lung de 1900 km (din care 1400 in SUA) proiectul Jeystone XL urmareste transportarea petrolului canadian din Alberta pana in Nebraska. Trump a dat verde si relansarii altui proiect similar in Dakota de Nord, respins in decembrie 2016 dupa o intensa mobilizare a amerindienilor si ecologistilor. Intins pe teritoriul a patru state americane si lung de aproape 1900 km, aceasta pipeline va transporta petrolul din nordul Dakotei (unul din principalii poli de productie de gaze si petrol de sist din SUA) catre un centru de distributie din Illinois.

Vom ridica zidul acela

”Maine, zi mare pentru securitatea nationala. Printre multe alte lucruri, vom ridica zidul acela”, anuntat Trump pe Twitter. . ”Alte lucruri” inseamna decrete care vor limita acordarea vizelor, accesul refugiatilor si imigrantilor. Astazi, Trump urmeaza sa semneze alte decrete cu privire la limitarea imigratiei si accesul in SUA pentru refugiatii si detinatorii de vize din Irak, Siria, Libia, Somalia, Sudan si Yemen. Donald Trump a promis si suprimarea programului DACA, pus in practica de predecesorul sau in 2012, care a permis a peste 750.000 de imigranti clandestini sositi minori pe teritoriul SUA sa obtina permis de sejur si de munca.

Anchetarea pretinselor fraude electorale

Donald Trump a anuntat, ieri, ca va cere ”o mare ancheta” cu privire la acuzatiile de fraude electorale in scrutinul din noiembrie, pentru care insa nici o dovada nu a fost facuta publica pana in prezent. „Voi ordona efectuarea unei investigatii privind fraude electorale majore, inclusiv in cazul persoanelor inregistrate in doua state, persoane care au statut ilegal; au fost pe listele electorale si persoane decedate (multe chiar de mult timp)”, a declarat Trump , care a acuzat anterior ca a pierdut votul popular in fata lui Hillary Clinton din cauza unor fraude cu persoane care aveau statut ilegal in SUA.

Lavrov: Nu ne facem iluzii, dar Putin stie sa apere Rusia

Comentand investitura lui Trump, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat ca Moscova nu-si face iluzii cu privire la o schimbare rapida a relatiilor SUA-Rusia. ”Nu avem asteptari naive. Suntem constienti ca Trump este considerat ca un bun negociator dar presedintele Vladimir Putin stie sa apere interesele Federatiei Ruse”, a spus Lavrov

author avatar
Tudor Borcea
473 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger