AcasăNewsTrump, ”Mr Bone Saw”, martienii si dolarii

Trump, ”Mr Bone Saw”, martienii si dolarii

Fostul afacerist imobiliar si printul mostenitor saudit stiu ca numai banii rezolva orice

Dupa moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman va avea mari dificultati in a regasi increderea investitorilor pentru mult doritele reforme economice ale Arabiei Saudite si a partenerilor strategici ai regatului. Doar Trump a gasit explicatiile sauditilor drept ”credibile”.

Fostul afacerist imobiliar si printul mostenitor saudit stiu ca numai banii rezolva orice

In urma cu doar trei ani, Mohammed bin Salman era un necunoscut, in afara sferelor de experti si agenti de influenta. A devenit apoi cel denumit de opinia publica internationala ”MBS”, trei litere care au devenit si ele sinonime cu modernitatea si promisiunile. Dar de o saptamana Mohamed bin Salman a devenit ”Mr. Bone Saw”, aluzie la modul cum ar fi fost ucis si transat Jamal Khashogii in consulatul saudit din Istanbul.Unde, judecand dupa explicatiile de la Riyadh, se afla o gaura neagra: cine intra nu mai iese, cine misca misca-n brisca. Pardon, fierastrau de taiat oase. De la disparitia lui Khashoggi (2 octombrie) sauditii au negat faptul ca a fost ucis si ca a plecat din consulat viu si nevatamat. Aceiasi sauditi afirma acum ca acesta a murit. Cum? In urma unei batai care a avut loc in consulat: a avut loc o altercatie intre Khashoggi si personalul de acolo, care a degenerat, etc. Ca asa e in consulate, caftelile sunt la ordinea zilei, ca in filme western. O noua varianta, data de un responsabil saudit ca jurnalistul a fost strangulat, dupa ce o echipa din consulat ar fi incercat in van sa-l convinga pe Khashoggi sa se reintoarca in Arabia Saudita, amenintandu-l ca va fi drogat si rapit. Si unul dintre killeri s-ar fi imbracat apoi ca jurnalistului saudit pentru a parea ca acesta a parasit consulatul. Cum nu se spune clar daca a fost ucis, cum si cine l-a ucis si de ce, si cum corpul lui Khashoggi a disparut, putem trage concluzia ca a fost rapit de extraterestri cu OZN-ul.

Diplomatia comerciala

Evident, explicatiile Riyadh-ului, mai tari ca Rapirea din Serai, nu i-au convins pe liderii occidentali care le-au estimat nici credibile, nici coerente. Explicatii mult mai credibile ar putea da serviciile de informatii turce dar deocamdata Recep Erdogan le tine in maneca. Si foarte posibil ca acolo vor ramane pentru ca difuzarea lor ar trada un sofisticat dispozitiv de spionaj. Donald Trump, pentru care diplomatia comerciala este mult mai importanta ca viata unui om, ba perie ba bate covorul saudit. ”Este un mare prim pas. Dar vreau sa obtin raspunsuri”, a declarat liderul de la Casa Alba dupa explicatiile halucinante venite de la Riyadh. Recunoasterea din partea Riyadh-ului a faptului ca Jamal Khashoggi a murit in consulatul saudit vine dupa doua saptamani dupa ce regatul a negat orice legatura cu disparitia lui.

Ar fi  pacat de 450 de miliarde

Trump are motive sa spuna: sa asteptam, sa vedem, mai chibzuim. Motivele sunt contracte de 450 de miliarde de dolari, din care 110 miliarde in comenzi militare, material si alte minuni, comandate de catre Arabia Saudita. ”Aceasta reprezinta un mililon de locuri de munca si cred ca nu este constructiv sa anulam o astfel de comanda”, a spus-o pe sleau Donald Trump, explicand ca se gandeste la binele poporului american. ”Pentru echipament militar, ei s-ar putea indrepta spre China, spre Rusia, chiar daca nimeni nu are materiale mai bune ca noi”, a argumentat Trump. In materie de armament, Arabia Saudita este o mina de aur pentru fabricantii occidentali. De altfel si Jamal Khashoggi era nepotul celebrului comerciant de arme Adnan Khashoggi.

Orientul nu e Occident si invers

Apetitul regimurilor arabe pentru opresiune si razbunare contra propriilor cetateni pare echivalent cu apetitul occidentalilor pentru bani. Liderii politici pot lua decizii precum comanditarea unui asasinat. Problema este ca deseori nu-i pot controla consecintele. Dupa cazul Khashoggi, tentativele de a ajunge la un acord pentru a pastra relatiile cu regatul saudit vor fi un obiectiv dificil. Astazi, Arabia Saudita (si nu numai) califica orice opozant politic drept ”terorist” si incearca sa-l prezinte astfel Occidentului, crezand ca ”terorist” este un cuvant magic care-i impresioneaza pe ”sponsorii ” occidentali. Cheia este descoperirea logicii din spatele asasinatului lui Khashoggi intr-un consulat, intr-o tara suverana (Republica Turcia)  cand acelasi rezultat ar fi putut fi obtinut pe o strada obscura din Istanbul iar suspiciunile oficiale s-ar fi indreptat spre cu totul alte persoane, si nu catre printul mostenitor saudit. Toleranta internationala vizavi de escalada opresiva a regimurilor din Orientul Mijlociu le-a incurajat pe acestea sa continue. Iar pe occientali sa numere banii, ca, vorba aceea, orientul e orient si occidentul e occident: nu se vor intalni niciodata.

author avatar
Tudor Borcea
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger