AcasăNewsTrump, masculul alfa

Trump, masculul alfa

Presedintele francez a fost plimbat de mana trei zile prin ”disneylandul” Casa Alba.

Presedintele Emmanuel Macron a incheiat vizita de stat de trei zile in Statele Unite fara rezultate concrete, in ciuda incercarilor de a obtine de la Trump concesii privind dosarul iranian si tarifele comerciale cu care ameninta administratia de la Washington.

Presedintele francez a fost plimbat de mana trei zile prin disneylandul Casa Alba

Emmanuel Macron are, se vede treaba, o mare incredere in capacitatea sa de a convinge oamenii. Se crede persuasiv. S-a folosit de personaje puternice si mai in varsta decat el in cariera sa. In aceasta optica il vede si pe Trump. Macron are nevoie de un ajutor extern pentru programul sau de reforme si celalalt program pe care-l tot flutura prin Europa: reforma Uniunii Europene. Numai ca Trump nu-i este deloc util la acest capitol. Presedintele american nu pricepe nimic din UE dar este in masura sa faca presiuni asupra Germaniei. Macron a incercat sa se foloseasca de ”prietenia” invocata de Trump-in timp ce acesta din urma-i curata sacoul de matreata si-l tot pupacea- pentru a obtine concesii. Cu rezultate dubioase.

Cat cantareste Franta?

Ieri, presa americana a publicat o fotografie in care Trump il tine ( a cata oara? ) de mana pe Macron, avand aerul unui tata grabit care-si dascaleste fiul necopt.

Macron și a adăugat la CV un întreg album foto cu Trump și cam atât

De fapt, din tot limbajul corporal al presedintelui american din ultimele trei zile, reiese ca el a fost ” masculul dominant” iar tanarul Emmanuel s-a lasat dominat pentru a obtine mai nimic. In afara de a-si fi trecut in CV onorurile, masa si balul de la Casa Alba. Macron s-a folosit de vizita in SUA, si de ”relatia speciala” cu Trump, pentru a se prezenta ( mai degraba a se baga in seama) , drept lider al Europei care repune Franta in fruntea mesei internationale. Fara a parea constient ca aceste manifestatii au un impact zero asupra lui Donald Trump.Evident, Franta a fost bine primita la Washington: onoruri, fast si bal aurit. Dar cat cantareste Franta la Washington?

Un acord in ceata

Cand Macron a plecat in SUA, un obiectiv major era ca Trump sa respecte acordul privind dosarul iranian. Nu sa-l renegocieze. Trump si Macron au vorbit marti despre dorinta lor de a se ajunge la un „nou” acord cu Iranul, constatand dezacordul lor in privinta textului actual privind programul nuclear al Republicii Islamice, care pare mai fragilizat ca niciodata. Dar singura masura a reusitei lui Macron cu privire la acest subiect se va vedea in 12 mai.Liderul de la Casa Alba, care s-a pronuntat pentru un nou text pe baze „solide”, a acuzat iar  acordul „ridicol” incheiat de predecesorul sau democrat Barack Obama.
„Vom vedea ce se va intampla dupa 12 mai”, a spus el, referindu-se la scadenta la care va lua o decizie privind acest acord incheiat in 2015, dupa ani de negocieri, intre Iran si Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania). Insa Iranul este o obsesie a administratiei Trump. Trump vede republica islamica drept inamicul numarul unu.

Miercuri, in Congresul american, tonul presedintelui franceza devenit mai transant, lansand sageti asupra politicii izolationiste a lui Trump, scepticismului lui privind schimbarile climatice si postura sa belicoasa in materie de comert. Ca mai apoi, la finalul vizitei sale de trei zile la Washington, Macron sa declare presei americane ca nu stie ce va decide Donald Trump in privinta Iranului , insa crede ca acesta „va scapa de acord, din motive politice interne”.

Merkel scapa turma?

Cancelarul Germaniei este asteptat astazi la Washington pentru o ultima tentativa europeana de a-l convinge pe Trump de a lipsi UE de sanctiuni comerciale si de a salva acordul strategic cu dosarul nuclear iranian. Merkel nu isi face insa mari iluzii cu Trump, in special cu privire la taxele vamale anuntate de acesta privind importurile de otel si aluminiu din Europa. UE a beneficiat de o exceptare de aceste taxe, pana la data de 1 mai, anuntand deja masuri de retorsiune vizand produse americane emblematice. Trump a reinvocat si taxe comerciale asupra sectorului auto german. Un obstacol suplimentar pentru Merkel este raceala relatiilor sale cu Trump. Intalnirea de astazi nu va depasi, de altfel, cateva zeci de minute, departe de fastul rezervat lui Emmanuel Macron. Si inainte si dupa alegerea sa, Trump nu a incetat sa trimita sageti catre Germania, in general, si catre Merkel in special. Cheltuieli insuficiente pentru aparare ca tara NATO, gazduirea refugiatilor musulmani, politica comerciala ”anti-americana”: Berlinul, aliat al Americii de 70 de ani a fost pus de nenumarate ori in banca acuzatilor de catre presedintele american.

author avatar
Tudor Borcea
257 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger