AcasăNewsNetanyahu aruncă în aer acordul SUA - EAU. Vânzarea de armament american...

Netanyahu aruncă în aer acordul SUA – EAU. Vânzarea de armament american arabilor sperie Israelul!

Trump face pe dealer-ul de arme și pune presiune pe un important „client” al acestuia. Primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, a făcut un plan privat astfel încât administrația Trump să vândă arme avansate către Emiratele Arabe Unite, în ciuda faptului că a spus public, mai târziu, că se opune acordului cu arme, potrivit New York Times.

Netanyahu a ales să nu interzică acordul, deoarece în ultimele luni s-a străduit să asigure o garanție diplomatică care normalizează relațiile dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, au spus oficialii. Președintele Trump a anunțat inițiativa cu mare fast luna trecută, fără a menționa discuțiile despre armele puse la dispoziție.

Dar după ce știrile despre vânzarea de arme au devenit publice la sfârșitul lunii trecute, premierul israelian a negat că i-ar fi dat asigurări lui Donald Trump privind acceptul Israelului față de acest „deal” SUA-EAU!

America vinde Emiratelor arme de ultimă generație!

Casa Albă a anunțat, totuși, că va finaliza afacerea, urmând a vinde Emiratelor Arabe Unite un pachet de arme de ultimă generație către Emirate, inclusiv avioane de vânătoare F-35 și drone Reaper. Acordul include, de asemenea, avioane EA-18G Growler, avioane electrice de război care deschid calea atacurilor surpriză prin blocarea defensivelor aeriene ale inamicului. Aceste detalii nu au fost raportate anterior.

Emiratele Arabe Unite își doresc de multă vreme arme mai avansate, însă nu le-au putut procura deoarece israelienii se tem de o schimbare a echilibrului militar în Orientul Mijlociu. Iar un „Da” public din partea lui Netanyahu ar fi determinat cel mai probabil proteste masive în Israel.

Ron Dermer, ambasadorul Israelului în Statele Unite ale Americii, afirmă că „nu este adevărat” ce se zvonește, cu privire la faptul că premierul israelian a aprobat afacerea SUA – EAU, care implică și avioane F-35. Diplomatul a adăugat că este încrezător că administrația Trump „este pe deplin angajată să mențină” avantajul militar al Israelului în regiune.

Pentagonul, în dubii. Banii arabilor „miros” bine, totuși!

Emiratele Arabe Unite, la fel ca alte state arabe din regiune, au o relație strânsă cu Casa Albă. Jared Kushner, ginerele președintelui și consilierul principal al lui Trump pe chestiunea Orientului, consideră EAU ca fiind un stat extrem de important în eforturile de a încheia un acord de pace între Israel și Palestina.

Pe de altă parte, Donald Trump nu vrea să-i supere nici pe israelieni, care și ei sunt cumpărători semnificativi de arme americane, la fel ca Arabia Saudită.

O întreagă delegație din EAU s-a deplasat săptămâna trecută la Washington pentru a se întâlni cu oficialii Departamentului de Stat și generalii Pentagonului. Discuțiile s-au axat în principal în jurul acestei afaceri, vânzarea de armament american, dar s-a atins și chestiunea îmbunătățirii relațiilor cu Israelul. Totuși, arată presa din SUA, unii șefi din Pentagon nu prea se simt confortabil cu influența pe care au început să o aibă emirii asupra Casei Albe. Generalii sunt nemulțumiți și de faptul că, la discuțiile cu Trump din iulie, referitoare la vânzarea de avioane F-35, ei nu au fost prezenți, fiind excluși din poveste.

Donald Trump și interesele din spatele acordului

La Washington, se spune că armistițiul dintre Emirate și Israel și, eventual, viitoarele acorduri ale Israelului cu alte națiuni arabe, fac parte, de asemenea, dintr-un efort mai amplu de combatere a Iranului. Acesta este, de fapt, planul lui Trump pentru Orientul Mijlociu! Mai mult, în America, stategia președintelui urmărește să obțină și sprijinul comunității creștin-evanghelice la alegerile prezidențiale.

„Relația militară pe care o are America cu EAU este foarte specială, dar la fel este și relația dintre Israel și America”, a spus Kushner. El a adăugat că Statele Unite s-au angajat să mențină avantajul militar al Israelului în Orientul Mijlociu, chiar dacă au vândut armate avansate către Emirate.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
264 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger