AcasăNewsTrump incaseaza o noua palma de la justitie

Trump incaseaza o noua palma de la justitie

Un judecator federal a impiedicat masura interzicerii sosirii pe teritoriu american a sotiei si copilului unui sirian, deja refugiat in SUA. Chiar daca se aplica unei singure familii, decizia are o puternica valoare de simbol. Nici nu s-a uscat bine semnatura lui Donald Trump pe noul decret anti-imigranti ca miliardarul a si dat piept cu un obstacol judiciar major.

Decizia magistratului William Conley (Wisconsin) este prima lovitura impotriva noului decret remaniat, prezentat de Casa Alba ca un act care nu mai lasa loc de contestatii. Persoana vizata, un musulman sunit, care a fugit in 2014 din Siria, pentru a scapa de ”o moarte sigura”, potrivit documentelor prezentate de acesta la tribunal. Dupa ce s-a refugiat in  SUA a depus o cerere de azil pentru sotia si fiica sa, care au ramas in Alep (Siria). Procedura se apropia de final, in favoarea sosirii celor doua in SUA dar ea a fostoprita de directivele anti-imigratie semnate de Trump, care au plasat Siria pe lista tarilor ai caror refugiati nu pot intra pe teritoriu american. Cazul a reusit sa-l convinga pe William Conley cu privire la necesitatea suspendarii temporare a decretului, in asteptarea unei dezbateri ulterioare in profunzime.

46 de procurori numiti de Obama, somati sa demisioneze

Pe de alta parte, Donald Trump a dovedit in ultimele zile o vointa de a prelua controlul justitiei. Ministerul Justitiei a cerut unui numar de 46 de procurori federali (numiti de Barack Obama) aflati inca pe posturi, sa-si prezinte demisia. Cel mai cunoscut caz este cel al procurorului din Manhattan, Preet Bharara, care a anuntat sambata ca a fost ”demis brutal” din functie, dupa ce anterior a refuzat sa dea curs cererii Ministerului Justitiei. Bharara are o reputatie de combatant inflexibil al infractiunilor ”gulerelor albe” si a coruptiei publice din districtul sau. Noul decret al lui Trump inchide temporar granitele SUA pentru refugiatii din intreaga lume si pentru cetatenii a sase tari majoritar musulmane (Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen). Intr-o scrisoare adresata lui Trump, peste 130 de responsabili si experti americani in politica externa estimeaza ca noul decret ”fragilizeaza securitatea si interesele SUA”, alimentand ”propaganda terorista cum ca SUA se afla in razboi contra Islamului”, ”generand instabilitate in randurile aliatilor Americii care se lupta pentru a gazdui un numar mare de refugiati”.

Are 300 de milioane datorii la Deutsche Bank!

Presedintele SUA are datorii de aproape 300 de milioane de dolari la cea mai mare banca din Germania, pentru patru credite ipotecare, arata o analiza Bloomberg. Nu se cunosc motivele deciziei lui Donald Trump de a apela la Deutsche Bank, insa cel mai mare creditor al presedintelui american a fost implicat in nenumarate scandaluri, ultimul referindu-se la un transfer ilegal de peste 10 miliarde de dolari din Rusia, in urma caruia banca a fost nevoita sa plateasca amenzi de peste 800 de milioane de dolari. The Guardian a anuntat ca institutia a inspectat contul bancar al lui Trump, dar si cele detinute de membri din familia sa, pentru posibile legaturi cu transferul de bani, insa, pana in prezent, nu s-au descoperit nereguli  in acest sens. Numai ca Partidul Democrat are o alta parere: cum Departamentul de Justitie investigheaza Deutsche Bank, lidera democratilor din Comisia pentru Servicii Financiare a Camerei Reprezentantilor, Maxine Waters, a cerut republicanilor sa inceapa o ancheta proprie in dosarul bancii,  suspectandu-l pe Donald Trump ca se afla intr-un conflict de interese.

Noua bresa in securitatea Casei Albe

Un barbat a reusit, sambata, sa treaca de gardul viu al Casei Albe, fiind retinut ulterior in incinta resedintei prezidentiale, a anuntat politia. ”Secret Service a actionat de-o maniera remarcabila”, a comentat Trump, care a adaugat ca intrusul era o persoana ”perturbata mintal”. Suspectul purta un rucsac care nu continea insa substante sau obiecte periculoase, a comunicat Secret Service. In momentul faptelor, Donald Trump se afla in Casa Alba.

author avatar
Tudor Borcea
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger