AcasăNewsTrump, in undita lui Putin

Trump, in undita lui Putin

President Trump gestures to Russia's ambassador to the U.S., Sergey Kislyak, as he speaks to Russian Foreign Minister Sergey Lavrov in the Oval Office on Wednesday.

Cu atat se agita mai mult presedintele american sa acopere acuzatiile de contacte cu Kremlinul, cu atat cade mai adanc in ele. Utima acuzatie: a furnizat informatii clasificate rusilor, in detrimentul unui aliat al SUA.

realDonald le a bingănit lui Serghei Lavrov si ambasadorului rus Kislyak

Miercurea trecuta, la 24 de ore dupa ce l-a concediat pe seful FBI, Trump i-a primit la Casa Alba pe seful diplomatiei lui Putin, Serghei Lavrov, si pe ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kislyak. Potrivit presei americane (Washington Post) Trump le-a oferit lui Lavrov si lui Kislyak detalii privind o operatiune terorista pregatita de ISIS care doreste sa utilizeze laptopurile ca bombe in avioanele comerciale. In cursul convorbirii, Trump parea sa ”se lauda cu informatiile sale precise”, relateaza cotidianul american. Trump a furnizat rusilor detalii precise, intre care numele orasului controlat de ISIS de unde atacurile ar fi orchestrate. Potrivit unui oficial american citat de WP, aceste informatii erau clasate ”code word”, nivelul de clasificare cel mai ridicat utilizat de serviciile americane. ”Trump a dezvaluit mai multe informatii ambasadorului rus decat le transmitem noi aliatilor”, a declarat sursa citata. Informatiile partajate cu oficialii rusi nu fusesera recoltate direct de SUA, ci transmise la Washington de catre o tara aliata, a carei identitate nu a fost dezvaluita. Semn ca erau ”extrem de sensibile” este si faptul ca nu au circulat decat foarte putin in sanul guvernului american si doar cativa responsabili ai serviciilor de informatii erau la curent. Mai grav, tara aliata nu si-a dat permisiune ca aceste informatii sa ajunga pe mana rusilor.

Avea dreptul sa le dezvaluie?

„Ca presedinte, am vrut sa impartasesc (informatii .) cu Rusia (in cadrul unei intalniri programate si deschise la Casa Alba), si am dreptul absolut sa fac asta, in legatura cu fapte precum terorismul si securitatea zborurilor” sau din ”motive umanitare”, a scris Trump, ieri,  pe contul Twitter. Teoretic, presedintele are dreptul sa declasifice informatii adunate de serviciile americane, spune Michael McFaul, fost amnasador american in Rusia. Insa el nu are autoritatea sa declasifice informatii pe care alte tari le furnizeaza SUA. Dezvaluirile WP au fost clasificate, ieri, de Kremlin drept ”fake news”. La fel si Casa Alba, prin vocea generalului McMaster, consilier de securitate nationala al lui Trump: ”Nu s-a discutat deloc despre surse ale serviciilor sau despre metode, nici despre operatiuni militare despre care sa nu se stie deja la nivel public”. In timp ce secretarul american de stat Rex Tillerson a subliniat ca in timpul intrevederii cu oficialii rusi, ”surse, metode si operatiuni militare nu au fost discutate”. Insa Casa Alba e in jurul cozii, cata vreme presa americana se refera la informatii confidentiale livrate de Trump rusilor, nu la ”surse”, ”metode” si alte fumigene. McMaster si Tillerson ar fi putut afirma clar: Trump nu a transmis nici o informatie clasificata Rusiei. Nici unul, nici altul, nu au facut-o.

Un presedinte iresponsabil?

Democratii si republicanii au reactionat in corpore si putini au fost cei care i-au luat apararea lui Trump, cerand ca acesta sa ofere explicatii clare Congresului dar si serviciilor de informatii. Thomas Wright, cercetator la Brookings Institution: ”In ultimele luni, am crezut ca Trump se va comporta normnal. Degeaba. Exista oameni care lucreaza langa el in permanenta pentru a se evita o catastrofa. Dar, in final, el este care decide si care va face ce vrea, asa iresponsabil e. Suntem ca

Care ar putea fi consecintele?

Pe teren, Rusia ar beneficia de aceasta scurgere de informatii confidentiale. Faptul ca Trump a dezvaluit numele orasului de unde ar putea proveni amenintarea ISIS este problematic. Gratie acestei informatii precise, Moscova ar putea incerca sa identifice sursa locala ale carei informatii sunt transmise SUA, via o tara aliata. O sursa care ar putea fi extrem de utila cu privire la alte subiecte in afara de ISIS. Cum ar fi prezenta si activitatea rusilor in Siria. Kremlinul ar putea sa incerce identificarea si perturbarea acestei surse. In privinta serviciilor de informatii, confidentele lui Trump facute lui Lavrov si lui Kislyak risca sa irite la maximum tara aliata a SUA care a fost la originea acestor informatii si care ar putea, ca represalii, sa-si reatraga increderea acordata Washingtonului. ”Daca ajungem la punctul in care aliatii cei mai apropiati refuza sa ne mai ofere informatii, ar fi cel mai rau scenariu imaginabil”, a declarat pentru USA Today Mark Zaid, specialist in chestiuni de securitate. Dupa cum afirma mai multi fosti responsabili ai serviciilor secrete americane, ”a oferi informatii provenind de la o alta tara fara acordul acesteia este una din cele mai explicite linii rosii in lumea informatiilor”. In fine, politic vorbind, Donald Trump iese la fel de prost, intarindu-si imaginea de presedinte amator si diletant iresponsabil. Miliardarul isi pastreaza pentru moment sustinerea masiva a blocului republican. Dar din ce in cei mai multi alesi conservatori ar putea sa fie tentati sa se indeparteze de un presedinte perceput ca un om din ce in ce mai toxic si sa lanseze o procedura pentru a-l destitui, dupa cum reclama un numar din ce in ce mai mare de opozanti.

Dupa o plimbare in padure, Hillary isi face miscare politica

Cand nu incaseaza bani cu lopata pentru discursuri de apa chioara, doamna Clinton are idei, cu toate ca trenul pentru Casa Alba i-a trecut, precum tineretile. La aproape sase luni de la infrangerea electorala in fata lui Donald Trump, Hillary Clinton lanseaza o organizatie numita ”Onward Together”. Misiunea sa: sustinerea unui angajament politic si unei rezistente in fata actiunilor presedintelui SUA. „In aceste ultime luni, am reflectat, am petrecut timpul cu familia si, da, m-am plimbat prin padure”, a scris Hillary Clinton pe Twitter. ”Lansam Onward Together pentru a-i incuraja pe oameni sa se implice, sa se organizeze si chiar sa candideze”, a adaugat doamna Clinton.

Donati, hai, donati !

Cum altfel, pe site-ul noii organizatii este publicata, in plus fata de un apel la donatii, o scrisoare privind misiunea acesteia, care mentioneaza cele 66 de milioane de voturi obtinute contra lui Donald Trump in noiembrie trecut (de fapt, aminteste Afp, 65,8 milioane). „Aceste ultime luni, am vazut ce este posibil atunci cand oamenii se aduna laolalta pentru a rezista hartuirii, urii, neadevarurilor, divizarilor si apara o America mai justa si mai incluziva”, se arata in textul scrisorii  care cheama la mobilizarea cetateneasca pentru „2017, 2018, 2020 si dupa”. Viitoarele alegeri prezidentiale din SUA vor avea loc in 2020.

author avatar
Tudor Borcea
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger