AcasăNewsTrump il ameninta pe Erdogan: „Vor fi consecinte!”

Trump il ameninta pe Erdogan: „Vor fi consecinte!”

SUA avertizeaza Turcia sa nu cumpere temutele sistemel rusesti S-400

Continua disensiunile in randul „aliatilor”. De fapt, punem ghilimele la aliati tocmai pentru ca ultimele evenimente din sanul NATO arata neincrederea si zazania ce a-nceput sa-si faca loc printre membrii de vaza. Vorbim despre SUA si Turcia, statele cu cele mai puternice armate din organizatie.

SUA avertizeaza Turcia sa nu cumpere temutele sistemel rusesti S 400

Scriam deunazi ca Franta si Germania sunt initiatoarele proiectului de formare a unei armate comune (9 state membre UE tocmai ce au semnat la Luxemburg un asemenea acord). O decizie menita a-i arata pisica nonconformistului Donald Trump, fara doar si poate presedintele american cu care este cel mai dificil de negociat.

De unde, in loc sa se teama de spargerea Aliantei Nord-Atlantice, Trump continua sa agite apele si mitraliaza un partener puternic. Din punct de vedere militar, poate chiar pe cel mai puternic, caci Turcia detine a doua armata din NATO, dupa numarul soldatilor aflat in subordinea lui Erdogan. Ei bine, afacerile pe care liderul de la Ankara le deruleaza cu Vladimir Putin ii scot din sarite pe americani.

S-400 in baza de la Incirlik

Casa Alba nici nu vrea sa auda de introducerea sistemelor S-400 in cadrul bazei de la Incirlik (a doua baza NATO ca marime si forta de reactie!). Wess Mitchell este asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, iar mesajul sau poate fi privit si ca un ultimatum pe care Trump il da Turciei: „Am transmis foarte clar ca, in cazul in care Turcia va achizitiona sisteme rusesti antiaeriene S-400, vor exista consecinte. Vom introduce sanctiuni in virtutea Legii pentru contracararea adversarilor SUA (CAATSA)”.

Daca Erdogan va introduce sistemul antiaerian S-400 in baza NATO de la Incirlik, am asista la cea mai mare bresa de securitate din istoria organizatiei nord-atlantice, o situatie ce va face imposibila colaborarea viitoare intre membrii aliantei si Turcia.

Se repeta scenariul Siria?

Nu e pentru prima data cand americanii folosesc termenul „consecinte”. Presedintele Donald Trump l-a avertizat la fel pe Bashar al-Assad dupa povestea folosirii armelor chimice asupra populatiei civile, iar planeta a aflat ulterior ce a insemnat avertismentul SUA; sute de rachete de croaziera s-au abatut asupra Siriei ca intr-o ploaie de bombardamente!

Recent, Senatul american a adoptat o modificat bugetul Apararii pe anul 2019 introducand o masura ce prevede oprirea participarii Turciei de la programul de avioane de vanatoare F-35. Totul, din cauza intentiei lui Erdogan de a cumpara sisteme antiaeriene S-400.

Erdogan nu da inapoi

Deloc impresionat de amenintarile americanilor, Recep Tayyip Erdogan a anuntat ca va duce la bun sfarsit contractul incheiat cu Vladimir Putin. Mai mult, liderul turc si-a propus chiar sa colaboreze cu Rusia la fabricarea viitorului sistem antiaerian S-500!

Ultimatum: eliberati-l pe pastorul Andrew Craig!

E clar, SUA nu mai cauta intelegere in Turcia si vrea un dialog de pe picior de forta. Wess Mitchel a transmis autoritatilor de la Ankara ca ar face bine sa-l elibereze cat mai repede pe pastorul american Andrew Craig, arestat pentru acuzatii de spionaj. „Turcia este un partener constant in operatiunile impotriva retelei teroriste Stat Islamic si in eforturile de limitare a imigratiei, fiind si un element indispensabil in contracararea Iranului. Asteptam sa colaboram cu presedintele Erdogan in abordarea acestor provocari, dar trebuie rezolvate si problemele bilaterale. Eliberati-l pe Andrew Craig!”, a declarat asistentul secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene si Eurasiatice.

author avatar
Cristina Elvira
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger