AcasăNewsTrump destituit!

Trump destituit!

Concedierea surpriza a sefului FBI de catre presedintele SUA nu a provocat numai la Washington o unda de soc. Ci si o explozie a numarului celor care pariaza acum pe o eventuala destituire a lui Donald Trump, au indicat brookerii.

Potrivit acestora, probabilitatea de a-l vedea pe locatarul de la Casa Alba vizat de o procedura parlamentara de ”impeachment” s-a cvasi dublat, miercuri, trecand de la 33% la 60%, a afirmat Lewis Davey, purtator de cuvant al societatii irlandeze de pariuri online, Paddy Power. ”Niciodata , in mandatul lui Trump, nu s-a ajuns la o asemenea probabilitate de destituire”, a comentat Davey. Trump se afla sub o ploaie de critici dupa ce l-a destituit, marti, pe directorul FBI, James Comey care superviza in special ancheta cu privire la o posibila apropiere a echipei de campanie a miliardarului cu autoritatile de la Moscova. Demiterea lui Comey a readus in memorie decizia luata in 1973 de catre presedintele Richard Nixon, de revocare a procurorului special desemnat pentru anchetarea scandalului Watergate,  Archibald Cox. Un an mai tarziu, Nixon a demisionat, in fata certitudinii ca va fi destituit de Congres. Paralela nu a scapat pariorilor. Un barbat era pregatit sa parieze chiar 129.000 de dolari pe o demitere fortata a lui Trump in acest an, a indicat Naomi Totten (site-ul britanic Betfair). La cateva ore dupa destituirea lui Comey, probabilitatea unei plecari a lui Trump in acest an a crescut de la 10% la 25%, a adaugat ea. Ulterior demiterii lui Comey, Casa Alba a indicat ca nu va numi un procuror special pentru a ancheta presupusele legaturi intre apropiatii lui Trump si apropiatii lui Putin, estimand ca ”nu este necesar”, ”neexistand probe”, potrivit purtatorului de cuvant Sarah Huckabee Sanders. Ea a mai precizat ca Donald Trump planuia sa se desparta de Comey ”inca din ziua in care si-a preluat functia” la Casa Alba. In urma cu o saptamana, un alt purtator de cuvant de la Casa Alba afirma ca James Comey nu si-a ”pierdut increderea presedintelui”.

Demiterea unui sef FBI, masura rarissima si extrema

Decizia lui Trump vizavi de James Comey nu are decat un singur precedent in istoria moderna a Statelor Unite. In cei 109 ani de existenta a Biroului Federal de Investigatii, un singur director al puternicei institutii a fost destituit. Este vorba de William Sessions, demis in iulie 1993 de catre presedintele Bill Clinton. Dar nu pentru pentru o ancheta privindu-l pe presedinte, ci pentru abuzuri personale (utilizarea unui avion FBI pentru deplasari private, finantari dubioase din fonduri publice …) Plasat sub autoritatea ministrului Justitiei, numit de presedinte si confirmat de Senat, directorul FBI garanteaza independenta anchetelor pe care le supervizeaza si numai seful statului il poate demite. Dupa moartea, in 1972, a lui Edgar Hoover, care a condus FBI 48 de ani, acumuland o influenta foarte criticata, mandatul directorului BIroului (10 ani) nu poate fi reinnoit, fara votul Congresului. Doar Barack Obama a obtinut o prelungire a mandatului directorului din 2022  al FBI, Robert Mueller, dar doar pentru doi ani, in cadrul luptei antiteroriste dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Mai multi juristi au denuntat la CNN ”abuzul de putere grotesc” din partea lui Trump.

Scrisoarea de adio a lui Comey

”Totul va fi bine pentru mine”, le-a transmis fostul sef al FBI colegulor, intr-o scrisoare de adio. Nu ma aplec acum asupra deciziei sau a manierei in care aceasta a fost luata. Sper ca nici voi. Eu  voi fi in regula (…) Este foarte greu sa parasesc un grup de oameni care nu au vrut sa faca decat ceea ce este just (…) Poporul american are nevoie sa vada FBI ca un loc al competentei , onestitatii si independentei. Lucrul cu voi a fost una din cele mai mari bucurii ale vietii mele, va multumesc pentru acest cadou”, a scris James Comey.

Intalnirea cu Putin, confirmata

Vladimir Putin si Donald Trump se vor intalni in iulie, la summit-ul G20 din Germania, a declarat seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. ”Presedintii deja au confirmat lucrul acesta”, a declarat Lavrov, care s-a intalnit cu Trump la Casa Alba. Anterior, Lavrov declara ca intalnirea Trump-Putin ”trebuie sa aduca rezultate concrete”. ”Nu se vor vedea doar pentru ca sa-si stranga mainile si sa schimbe impresii despre relatiile bilaterale si chestiunile internationale”, a spus ministru de Externe al lui Putin.

author avatar
Tudor Borcea
340 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger