AcasăNewsTrump deschide baletul diplomatic la ONU

Trump deschide baletul diplomatic la ONU

Dupa ce a criticat Natiunile unite ca freaca menta, liderul de la Casa Alba le cere acum sa cheltuie mai putin, ca nici America nu-i sac fara fund

Presedintele SUA a deschis ieri seara dezbaterile Adunarii generale a Natiunilor Unite cu o controversata initiativa vizand reformarea organizatiei pentru a deveni ”mai performanta si mai eficace”.

Dupa ce a criticat Natiunile unite ca freaca menta liderul de la Casa Alba le cere acum sa cheltuie mai putin ca nici America nu i sac fara fund

Asteptat astazi sa ia cuvantul cu ocazia celei de-a 72-a Adunare generala ONU, la sediul din New York, in fata a o suta de lideri din lumea intreaga, Trump a pledat insa luni pentru o vasta reforma a ONU reunind 130 de tari in jurul acestui demers pe care multi diplomati il judeca necesar. Initiativa este una inedita, noteaza Le Monde, in conditiile in care Trump estima, in ianuarie, ca organizatia nu este decat ”un club unde oamenii se intalnesc si petrec momente placute” , si ca el a fost ales sub sloganul ”America First”. Intr-o declaratie politica in zece puncte, a carei versiune a intrat in posesia presei, Trump a subliniat in termeni vagi angajamentele pe care trebuie sa le ia ONU. Acuzata deseori de nepotism, ca este costisitoare si ingreunata de proceduri administrative, ONU trebuie sa devina ”mai performanta si mai eficace. Sustinem din plin actiunea secretarului general al Natiunilor unite”, se arata in declaratia lui Trump, in timp ce Antonio Guterres lucreaza deja la un veritabil lifting al organizatiei, pe trei directii prioritare: pacea si securitatea incepand cu 2018, managementul personalului si o coordonare sporita a agentiilor pentru dezvoltare. Washingtonul este primul contributor financiar al ONU, asigurand 28,5% din cele 7,3 miliarde de dolari ale bugetului pentru operatiuni de pace si 22% din cele 5,4 miliarde de dolari ale bugetului sau ordinar. La ONU, exista insa dubii cu privire la convertirea lui Trump la multilateratism si o ingrijorara ca SUA, care s-au aflat in avanposturi pentru reducerea-cu sustinerea europenilor-a bugetului operatiunilor ONU de mentinere a pacii cu 600 milioane de euro, s-ar putea folosi de initiativa lui Trump pentru a justifica o diminuare drastica a contributiei lor si sa puna presiune pe statele membre pentru reducerea participarii la bugetul regulat al ONU. Mai optimisti, unii diplomati vad insa o oportunitate de aparare a credibilitatii ONU. ”Daca ONU dovedeste ca este capabila sa se reformeze, atunci Washingtonul si-ar putea schimba parerile”, a estimat un diplomat.

author avatar
Tudor Borcea
70 afisari

1 COMENTARIU

  1. Era şi timpul, ca înfine această ultra degeaba organizaţie să fie reorganizată sau să dispară. De când a fost înfiinţată şi până-n zilele noastre ONU n-a fost capabilă să rezolve niciuna dintre problemele lumii! Niciuna!
    În schimb a înghiţit miliarde şi a hrănit mii de dulăi ce au stat tolăniţi la umbra inutilei organizaţii!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger