Cauta

Trump declanșează vânătoarea de resurse în adâncuri

Încercând să spargă dominața Chinei în sectorul mineralelor critice, Donald Trump a semnat în aprilie un ordin executiv pentru accelerarea mineritului la mare adâncime în apele americane și internaționale

Încercând să spargă dominația Chinei în sectorul mineralelor critice, Donald Trump a semnat în aprilie un ordin executiv pentru accelerarea mineritului la mare adâncime în apele americane și internaționale.

Măsura este menită să ajute companiile private să acceseze miliarde de tone de roci cunoscute sub denumirea de noduli polimetalici, care sunt bogate în minerale de importanță strategică: cobalt, mangan, nichel și cupru.

National Oceanic and Atmospheric Administration a părut să salute anunțul lui Trump, afirmând că ordinul executiv anunță „noua goană după aur” și pune bazele „unei industrii naționale de producție înfloritoare”, potrivit CNBC.

Cu toate acestea, susținerea unilaterală a Washingtonului pentru mineritul la mare adâncime este controversată și expune probleme juridice și de mediu. Ministerul chinez de Externe a condamnat ordinul executiv deoarece „încalcă” dreptul internațional.

International Seabed Authority (ISA) reglementează activitățile de minerit în apele internaționale. Negociatorii ISA încearcă de mult timp să elaboreze un regulament pentru exploatarea și extracția nodulilor polimetalici și a altor zăcăminte din adâncuri – înainte de începerea mineritului.

Gerard Barron, directorul executiv al The Metals Company(TMC), contestă calendarul ISA și susține că nu există nicio șansă de a ajunge la un acord global în acest an.

Pe lângă consolidarea securității lanțului de aprovizionare și a producției, exploatarea la mare adâncime ar putea contribui la reducerea dependenței de operațiunile miniere de pe uscat.

În opinia lui Maria Jose Valverde, analist pentru biodiversitate și durabilitate la Eurasia Group, sprijinul SUA pentru mineritul în apele internaționale ar putea avea repercusiuni geopolitice profunde dacă ordinul executiv al lui Trump ar putea stimula statele membre ISA să ajungă în cele din urmă la înțelegere pentru a formaliza un cod minier.

”China insistă că dreptul mării(Convenția ONU) ar trebui să guverneze resursele din adâncuri”, a precizat Danielle Fugere, directorul ONG-ului As You Sow. ”Cu toate acestea, iată că SUA spun că au dreptul să jefuiască aceste resurse”.

Nodulii polimetalici au fost descoperiți  în 1868 în Marea Kara – o parte din Oceanul Arctic, la nord de Siberia. Dar, așa cum s-a constatat  în timpul expedițiilor științifice ale navei HMS Challenger (1872-1876), există în majoritatea oceanelor lumii.

Ultimele stiri

  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Actrița Manuela Hărăbor, scoasă din distribuția unui serial pe motiv de „expunere politică”: „Cum e cu egalitatea de drepturi a ideologiei voastre pro-europene?”
  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Elena Udrea află astăzi dacă va fi liberată condiționat. Judecătoria Ploiești, așteptată să se pronunțe asupra cererii fostului ministru
  • Comunicat de presă GREENVIRO SRL
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version