Cauta

Trump, de neoprit: America declara razboi si Turciei!

Niciodata in istoria recenta un sef de stat american nu a deschis atatea fronturi precum a facut-o Donald Trump. Presedintele cu prenume de personaj de benzi animate stie una si buna, ca are cea mai tare armata din lume!, si vrea cu disperare ca toata planeta sa recunoasca asta. Din China si pana-n Venezuela, prin tot Orientul si chiar in coasta Rusiei, SUA au pus tari pe lista neagra si preturi pe capatanile unor lideri politici, presiuni ridicate la puterea unor sanctiuni economice nemaiintalnite. Infometarea oamenilor (cazul Venezuelei) nu-l indupleca pe locatarul provizoriu de la Casa Alba, dar nici teama ca America a devenit in prezent tinta comuna a nemultumirilor (urmeaza si rabufnirile de rigoare) mai multor natiuni nu-l sperie in vreun fel.

Dupa ce a parjolit Orientul, impunand democratia cu Tomahawk-ul, Washingtonul s-a ales cu o tarla de sonde petroliere si un dusman de neclintit. Sprijinit de Moscova, Damascul ramane sub stapanirea controversatei dinastii Assad. Dupa Siria, si China se adauga pe lista dusmanilor SUA. Suprataxareaa marfurilor importate din Beijing l-a convins pe Xi Jinping ca omologul sau de peste „garla” nu este un veritabil partener de dialog, iar ce se stabileste azi nu mai e valabil maine. Astfel, China a luat act de declaratia de razboi (economic) americana si se pregateste; mai intai, prin securizarea frontierelor maritime (controleaza Marea Chinei de Sud), iar de ceva vreme si-a sporit influenta (si autoritatea) in regiune. Venezuela este al treilea front deschis de Trump. Caracasul trebuia sa cada din primele luni ale anului, dar, deocamdata, prezenta acolo a trupelor rusesti face imposibila interventia militara directa. Totusi, invadarea celei de-a cincea tari producatoare de titei doar s-a amanat, cred analistii militari. Pana atunci, sanctiunile economice impuse de Casa Alba distrug putin cate putin micutul stat sud-american. In fine, cele mai recente tensiuni s-au produs in Stramtoarea Ormuz. America acuza Iranul ca a facut si a dres, Teheranul contraataca prin doborarea unei drone militare sub pretextul violarii spatiului aerian, Donald Trump jura ca a dat ordin de atac, dar l-a oprit la timp, de mila, de sila, nici nu mai conteaza.

Istanbulul, bomboana de pe coliva democratiei

Mai nou, lui Donald Trump i s-a pus pata pe Erdogan si cauta pricina cu a doua forta militara a NATO. Pretextul? Achizitionarea sistemului antiracheta S-400 de la dusmanul Rusia. Washingtonul nu concepe ca Moscova sa penetreze sistemul de aparare NATO, desi numeroase voci intorc moneda si sustin ca, de fapt, la mijloc ar putea fi o capcana intinsa lui Vladimir Putin – prin Turcia, Alianta Nord-Atlantica are sansa sa descopere in amanunt cum arata si ce inseamna temutul sistem S-400, pe care rusii l-au testat deja cu succes in Siria. Revenind la scenariul azvarlit mass-media spre a fi disecat, il vedem pe proaspatul secretar interimar al Apararii, Mark Esper, declarand ca Turcia risca sanctiuni economice severe daca va achizitiona S-400-le Rusiei (Putin si Erdogan au stabilit sa fie livrat pana pe 15 iulie!).

Si iata cum Istanbulul este ultima cetate care trebuie sa cada. Deja America e in razboi cu Iran, China, Siria si Venezuela, numai Turcia nu se aliniase impotriva ei. Si, ce-i mai grav, nimeni nu stie unde se va opri paranoicul presedinte Trump, care trateaza politica internationala ca pe un joc din piese lego, usor de refacut in caz ca se strica vreo jucarie.

Ultimele stiri

  • Modă și exploatare
  • Minerale esențiale: se încheie dominația Chinei?
  • Haos în strategia de apărare a Ucrainei
  • Guvernul Bolojan, sub ocupație soroșistă
  • Disfuncționalități majore în piața unică europeană. Fiecare stat își apără propriile interese
  • Tulburările de somn: Când noaptea nu mai e odihnă
  • Nu le merge ca în România. Multinaționalele se plâng de practici discriminatorii în statele UE
  • „Mondialul” cluburilor, dezastru financiar!
  • ULUITOR: Unde a mers Luis Diaz în ziua înmormântării lui Diogo Jota
  • Vine termenul limită, dar SUA și UE nu au încheiat un acord comercial
  • Exit mobile version