AcasăNewsTrump, cu bocancul pe grumazul judecatorilor de la Haga

Trump, cu bocancul pe grumazul judecatorilor de la Haga

Tribunalul Penal International, ultimul nume scrijelit pe lista neagra a Washingtonului. Magistratii, amenintati cu represalii!

Instalarea lui Donald Trump la Casa Alba a resetat ordinea mondiala dupa care se ghidau toate natiunile planetei. S-a dat un restart inclusiv in privinta reperelor de integritate, cu Tribunalul Penal International de la Haga intrat, din pacate, pe lista exemplelor in acest sens. In prezent, americanii nu mai asculta de nimeni si de nimic, calca totul in picioare cand vine vorba de apararea propriilor interese, deschid fronturi de lupta te miri unde si impotriva cui – mai nou, magistratii din Olanda sunt dusmanii ce trebuie intimidati, avertizati c-ar putea s-o pateasca daca…

Tribunalul Penal International ultimul nume scrijelit pe lista neagra a Washingtonului Magistratii amenintati cu represalii

Din capul locului trebuie spus ca autoritatea jurisdictionala a TPI (sau Curtea Penala Internationala, cum i se mai spune) este recunoscuta pe intreg mapamondul, putine fiind statele ce nu se supun hotararilor dictate aici. La Haga se ajunge doar in ultima instanta, magistratii judeca exclusiv spetele cu adevarat importante, de nivelul crimelor de razboi, ca sa prezentam un exemplu cat se poate de elocvent. Buuun! Recent, presa de peste Ocean a relatat despre cazurile unor soldati americani judecati in Olanda pentru atrocitati comise in Orientul Apropiat. E vorba de violuri, torturi si chiar crime, abominabile fapte de sadism cu militari americani (si israelieni, din cate se pare) inculpati.

La aniversarea a 17 ani de la doborarea Turnurilor Gemene (atentatele din septembrie 2001, de la World Trade Center, din New York), consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, John Bolton, i-a luat in catare pe judecatorii Tribunalului Penal International. Mesajul este cat se poate de clar si urmeaza linia noii politici externe duse de presedintele Donald Trump: cine nu e cu noi, este impotriva noastra! Pe scurt, magistratii TPI au fost amenintati in mod direct ca vor suporta consecinte grave daca isi mai vara nasul prin tot felul de anchete ce-i vizeaza pe militarii americani. „Le vom interzice acestor judecatori si procurori intrarea in Statele Unite ale Americii, ba chiar vom adopta sanctiuni impotriva activelor lor din sistemul financiar american si ii vom inculpa in sistemul nostru judiciar”, a declarat John Bolton, pentru care TPI este o institutie „iresponsabila si chiar periculoasa”.

Afisand in mod intentionat o atitudine sfidatoare, America lui Trump arata ca folosirea combinata a fortei armate cu puterea financiara este cheia succesului si arma cea mai puternica a noului mileniu.

Altfel, comunitatea internationala se asteapta la o noua serie de bombardamente puternice in Siria, dupa ce Washingtonul a avertizat inca o data asupra pericolului unui nou atac chimic pe care Bashar al-Assad s-ar pregati sa-l lanseze in privincia Idlib. „SUA, Marea Britanie si Franta sunt pregatite sa reactioneze mai dur in cazul asta”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
346 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger