AcasăNewsTrump astupă portavocea Chinei

Trump astupă portavocea Chinei

Statele Unite îngheață finanțarea OMS

Donald Trump a suspendat contribuţia SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe motivul „proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus. El a atacat OMS pentru că este prea „centrată pe China” și a acuzat-o că a înghițit dezinformarea chineză. O mutare surpriză și nu prea – organizația (cu dr. Tedros la conducere, fost membru al Partidului Comunist Etiopian) a devenit de mult un satelit al Beijingului.

Statele Unite îngheață finanțarea OMS

“Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea şi mortalitatea în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19. OMS a eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie trasă la răspundere.  A promovat dezinformarea  din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza. Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese”, a declarant liderul american.

China şi-a exprimat „puternica îngrijorare” după decizia lui Trump, îndemnând SUA „să-și respecte obligațiile față de OMS”. Reacția Beijingului este fățiș provocatoare, SUA este cel mai mare contributor la bugetul OMS, americanii plătesc anual 500 de milioane de dolari, spre deosebire de China (40 milioane) sau Rusia (de zece ori mai puțin ca Statele Unite). Tedros Ghebreyesus ( suspectat de The New York Times și de alte publicații că ar fi ascuns datele a trei epidemii de holeră în Etiopia) este un pion al Beijingului care în 2017 a reușit să-l impună în fruntea OMS, pe fondul unei extinderi masive a influenței chineze pe întreg continentul african și erodarea instituțiilor internaționale.

“Una dintre metodele prin care China își sporește influența e plasarea în poziții – cheie a candidaților săi. Astfel, China controlează indirect și FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU), Comisia pentru Dezvoltare Industrială, Comisia de Telecomunicații Internaționale și OMS”, comenta Le Figaro. Tedros a vizitat  regulat China,  i-a lăudat pe liderii săi pentru eficiență în gestionarea crizei coronavirusului – afirmații pe alături cu realitatea – și  a criticat decizia Casei Albe de a suspenda zborurile dinspre China. Întrebat dacă Beijingul se gândește să suplinească banii către OMS, purtătorul de cuvânt al MAE chinez s-a eschivat.

„China evaluează chestiunile relevante în conformitate cu necesităţile situaţiei”, a declarat Zhao Lijian. Înghețarea finanțărilor SUA către OMS a picat mănușă pentru Rusia: “politicienii americani găsesc mereu vinovaţi: pentru pandemie, China şi OMS; pentru înfrângerea lui (Hillary) Clinton, Rusia; pentru problemele din sistemul sanitar american, pe însuşi (Vladimir) Putin”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova. O retorică strâmbă, COVID-19 a plecat din China, țară ce se prezintă acum drept salvatoarea lumii, deși ar trebui să acorde compensaţii financiare ţărilor afectate de pandemie. S-o fi gândit la asta fostul tovarăș Tedros? E timpul, că i-a secat jgheabul cu dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
718 afisari

1 COMENTARIU

  1. Felicitari Mr.Trump ,lasa-i fara bani pe politrucii etiopieni,
    executanti ai ordinelor chinezesti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger