AcasăNewsTrump, asasinat precum Iulius Cezar

Trump, asasinat precum Iulius Cezar

O noua polemica, de data aceasta artistico-politica, in jurul presedintelui american: uciderea acestuia, evocata intr-o noua adaptare, la Public Theater din New York, a celebrei tragedii ”Iulius Cezar a lui Shakespeare. De fapt, un scandal care a determinat doi principali sponsori ai teatrului, Delta Airlines si Bamk of America, sa se retraga.

Cezar este ucis de femei si de minoritati

Deschiderea oficiala a piesei urma sa aibe loc luni, in cadrul festivalului ”Shakespeare in the Park”, care se tine in fiecare an in Central Park. Insa duminica, dupa unele sageti aruncate de presa conservatoare, inclusiv Fox News, si dupa cele ale lui Donald Trump Jr. (care s-a interesat despre finantarea spectacolului), compania aeriana Delta Airlines si Bank of America si-au anuntat retragerea. ”Public Theater a ales sa prezinte Iulius Cezar de-o maniera provocatoare si ofensatoare. Daca am fi cunoscut intentiile lor, nu am fi luat decizia sa patronam acest spectacol. Vom retrage finantarea pentru aceasta productie”, a comunicat banca. ”Spectacolul nu reflecta valorile Delta. Decizia lor artistica a depasit limita normelor bunului gust. Am informat teatrul cu privire la decizia noastra de a opri patronajul spectacolului”, a anuntat si Delta Airlines. Un alt sponsor, American Express, a subliniat ca sustine Public Theater dar finantarea nu include acest spectacol, ”a carui interpretare nu o acceptam”.

Un  Cezar blond, cu o sotie cu accent slav

In aceasta piesa ce dureaza aproximativ doua ore, Iulius Cezar este incarnat de un businessman blond care seamana straniu cu Trump, si care are o sotie cu accent slav, idem ca Melania, potrivit criticilor care deja au asistat la spectacol, care s-a mai jucat de mai multe ori incepand cu 23 mai. Scena asasinarii tiranului face trimitere la actuala dezbatere politica americana. Mai ales ca Cezar este injunghiat de o multime de femei si de reprezentanti ai minoritatilor. Pe site-ul teatrului, scenaristul Oskar Eutis nu ascunde asemanarile cu societatea americana dar se distanteaza de acuzatiile de apel la violenta. ”Iulius Cezar poate fi interpretat ca o parabola unui avertisment dat celor care incearca sa combata democratia cu mijloace non democratice. A combate un tiran nu inseamna a-l imita”. Teatrul, care trebuie sa prezinte oficial piesa pana la 18 iulie, a declarat ca ”sustine complet productia” si nu ”promoveaza in nici un fel violenta”.

Deja un Trump decapitat

Conservatorii si sponsorii au denuntat o piesa de teatru fara de bun simt

Intr-un mesaj adresat Delta si Bank of America, autoritatile din New York au aparat piesa, reamintind ca spectacolele din Central Park sunt benefice pentru toate categoriile sociale si pentru turisti iar criticile si indiguirea libertatii de expresie fata de o opera literara universala ”trimit un mesaj negativ si afecteaza dinamismul cauzei pe care ati ales sa o sustineti”. Aceasta controversa urmeaza dupa alta polemica. Actrita Kathy Griffin a difuzat la sfarsitul lunii mai un video in care apare tinand un fals cap de Trump decapitat. Criticata din toate directiile, ea a fost concediata de la emisiunea pe care o facea de Anul Nou pentru CNN. Incepand din campania electorala a miliardarului, in 2016, mai multi artisti s-au legat de imaginea lui Donald Trump, cel mai adesea negativ. In august 2016, mai multe statui caricaturale reprezentandu-l pe  Trump dezbracat au aparut pe strazile din New York, Los Angeles si alte orase americane.

Si s-a jurat ca nu i-a turnat pe israelieni

Informatiile care au dus SUA la interzicerea calculatoarelor si altor dispozitive pe zborurile de provenienta Orientul Mijloc (mai precis din tase tari) au fost obtinute de hackerii serviciilor de informatii israeliene, care au reusit sa sparga mai multe calculatoare ale artificierilor ISIS. Potrivit acestor informatii, SUA au aflat ca ISIS lucreaza la explozibili ”care semanau exact cu bateriile de laptop”, putand astfel ”pacali” sistemele de control cu raze X sau alte dispozitive de verificare. Informatiile israelienilor faceau parte din informatiile clasificate pe care Trump este acuzat ca le-a dezvaluit rusilor, in cadrul unei intalniri la Casa Alba cu ministrul de Externe al lui Putin, Serghei Lavrov. Dupa ce a fost criticat de presa americana ca a fost gura sparta cu Lavrov, Donald Trump a dat asigurari ca nici macar nu a mentionat numele Israelului in discutiile purtate cu diplomatul rus. Insa, tot mass-media americana arata ca aceasta afacere i-a ”exasperat” pe Israelieni existand pericolul compromiterii surselor acestora.

author avatar
Tudor Borcea
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger