AcasăNewsTrump aprinde Razboiul Rece

Trump aprinde Razboiul Rece

”America este in joc si America va castiga” i-a transmis Trump lui Vladimir Putin

Dupa ce presedintele SUA a numit, in raportul cu privire la securitatea nationala, Rusia si China drept ”puteri rivale”, Moscova si Beijing au denuntat caracterul agresiv si contradictoriu al declaratiilor lui Trump.

America este in joc si America va castiga i a transmis Trump lui Vladimir Putin

Protectia armata a teritoriului american si a americanilor, prosperitatea economiei, zidul la frontiera cu Mexicul si masuri antimigratie, sporirea influentei SUA, au figurat in raportul de 70 de pagini a administratiei Trump pe strategia securitatii nationale, pilon pentru orientarea politicilor diplomatice si militare ale Statelor Unite. In discursul sau, Trump a omis subiecte precum drepturile omului sau climatul, dar a trimis mesaje ingrijoratoare Chinei si Rusiei, ca apoi sa revina ambiguu. ”Suntem in fata unor puteri rivale, Rusia si China, care incearca sa puna la indoiala influenta, valorile si bogatia Americii”, ca apoi sa-si declare vointa de a construi ”parteneriate grozave” cu cele doua tari. Trump a revenit apoi, in discursul sau fara o veritabila linie directoare, la cooperarea intre serviciile de informatii ruse si americane care au permis, potrivit Moscovei, dejucarea unui proiect de atentat la Sankt-Petersburg. ”Mii de persoane ar fi putut fi ucise”, a estimat Trump. ”Asa trebuie sa functioneze cooperarea noastra”, a urmat presedintele american, in conditiile in care relatiile lui cu Putin se afla sub lupa procurorului special Robert Mueller care ancheteaza eventuale legaturi intre apropiatii lui Trump si Kremlinul. Documentul referitor al strategia de securitate nationala a SUA, difuzat luni de Casa Alba, adopta un ton mai ofensiv fata de Moscova: ”Rusia incearca sa slabeasca influenta americana in lume si sa creeze diviziuni cu aliatii si partenerii nostri”.

Kremlin: Un raport imperialist

Ieri, Rusia a denuntat ”caracterul evident imperialist” al raportului cu privire la strategia de securitate a SUA, acuzand Washingtonul ca se agata de o ”lume unipolara”, la ”care nu renunta”, a transmis purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov. Rusia ”nu poate accepta sa fie tratata ca o amenintare la adresa securitatii SUA”, a urmat Peskov. El a estimat insa ca ”exista si modeste puncte pozitive” in raportul citit de Trump, ”in special vointa Washingtonului de a coopera cu Rusia in domeniile in care aceasta corespunde intereselor americanilor”. ”Aceasta corespunde si abordarilor noastre, intrucat Moscova la randul ei cauta sa coopereze cu Statele Unite acolo unde aceasta ne avantajeaza”, a  spus Peskov.

Beijing: SUA isi vor aduce prejudicii

De partea sa, China a reactionat imediat, ieri, intr-un comunicat al ministerului chinez de Externe: ” ‘Insistam pe langa Statele Unite sa inceteze sa deformeze in mod voluntar intentiile strategice ale Chinei, precum si sa-si abandoneze conceptele depasite, precum mentalitatea de Razboi Rece” a declarat purtatoarea de cuvant Hua Chunying.  ”In caz contrar, nu vor face decat sa aduca prejudicii celorlalti si lor insele”. China si Rusia ”sunt hotarate sa faca economiile mai putin libere si deschise, sa-si creasca fortele armate si sa controleze informatii pentru a-si reprima societatile si pentru a-si extinde influentele”, arata Trump in raportul sau.”China nu va incerca niciodata sa se dezvolte sacrificand interesele celorlalte tari. In acelasi timp, nu va renunta niciodata la drepturile si interesele sale legitime”, a precizat Hua Chunying. Publicarea raportului american vine dupa o luna de la vizita oficiala a lui Donald Trump in China, unde presedintele SUA a fost primit cu mare pompa si unde cele doua tari au anuntat semnarea unor acorduri comerciale de peste 250 miliarde de dolari.

Si alti dusmani

Dupa ”rivalii” Rusia si China, in discursul sau Trump a tintit ”dictatorii regionali care propaga teroarea, ameninta tarile vecine si incearca sa-si procure arme de distrugere in masa”, urmati de ”teroristi jihadisti” si de organizatii criminale internationale. Pentru a proteja SUA, Trump ”va tinti amenintarile la sursa” si le ”va infrunta inainte ca ele sa atinga frontierele americane”. ”America este in joc si America va castiga”, a clamat Trump. ”O natiune fara frontiere nu este o natiune”, a mai declarat Trump, precizand ca ridicarea zidului la frontiera cu Mexicul si reforma sistemului de imigratie fac parte din strategia de securitate a SUA. Noua strategie avanseaza si ca Statele Unite trebuie ”sa-si amelioreze capacitatile diplomatice pentru a fi concurentiale” in actualul mediu international. Dar cum se va impaca ea cu dorinta administratiei Trump de a reduce cu 30% bugetul departamentului de Stat?

author avatar
Tudor Borcea
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger