AcasăNewsTrump ameninta ca va devasta economia Turciei

Trump ameninta ca va devasta economia Turciei

Tensiunile dintre cei doi aliati NATO au atins cote maxime

Presedintele SUA a avertizat Ankara cu o catastrofa economica in caz ca va ataca militiile kurde din Siria, dupa retragerea trupelor americane din aceasta tara, facand un apel catre kurzi sa nu-i ”provoace” pe turci.

Tensiunile dintre cei doi aliati NATO au atins cote maxime

Anuntul de retragere a trupelor americane din Siria, facut in decembrie 2018,a fost salutat de Turcia dar aceasta retragere fragilizeaza situatia combatantilor kurzi care au luptat alaturi de americani contra gruparii Stat Islamic. Iar presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a amenintat de mai multe saptamani ca va lansa o ofensiva militara in nordul Siriei pentru a-i vana pe combatantii kurzi membrii ai militiei Unitatile de Protectie a Poporului (YPG) pe care Ankara ii considera ”teroristi” acuzandu-i de legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care desfasoara un razboi de gherila pe teritoriul turc din 1984.  Erdogan doreste atacarea YPG in Siria pentru a evita formarea, la granita sa, a unui embrion de stat kurd susceptibil sa reinvie veleitatile separatiste kurde in Turcia.O ofensiva care va avea ca rezultat ”devastarea economica a Turciei” de catre Statele Unite, a avertizat insa duminica Trump. Amenintarile presedintelui american intervin in momentul in care secretarul american de Stat Mike Pompeo efectueaza un turneu in Orientul Mijlociu, in special pentru a asigura militiile YPG pe fondul tensiunilor Washington-Ankara cu privire la soarta lor. Pompeo i-a asigurat pe kurzi ca pot continua sa mizeze pe protectia SUA, in ciuda retragerii trupelor americane din Siria in privinta careia americanii nu au oferit pana acum nici un calendar. Ankara a reactionat violent la informatii potrivit carora Trump ar analiza conditionarea retragerii trupelor americane din Siria de securitatea combatantilor kurzi. O vizita facuta saptamana trecuta la Ankara de catre consilierul american pentru securitate nationala, John Bolton, nu s-a soldat cu surmontarea dezacordurilor dintre SUA si Turcia pe acest capitol.

Ankara: amenintarile nu duc la nimic

Brutalitatea avertismentului lui Trump a surprins si a provocat reactii de indignare din partea autoritatilor turce care i-au cerut ieri presedintelui SUA sa-si onoreze parteneriatul strategic cu Ankara. Reactionind la tweet-ul lui Trump, seful diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu, a estimata ca ”aliatii nu trebuie sa comunice prin intermediul retelelor sociale. A ameninta Turcia pe plan economic nu va duce  la nimic”. O reactie pe Twitter a venit si din partea purtatorului de cuvant al Presedintiei Turciei, ibrahim Kalin: ”Dle@realDonaldTrump, teroristii nu pot fi partenerii si aliatii vostri (…) Nu exista nici o diferenta intre ISIS si YPG, vom continua sa-i combatem pe ambii”.

author avatar
Tudor Borcea
251 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger