AcasăNewsTrucuri ce pot fi de ajutor elevilor care se pregătesc de EVALUAREA...

Trucuri ce pot fi de ajutor elevilor care se pregătesc de EVALUAREA NAȚIONALĂ. Ce ar putea face înainte de examen, pentru un plus de randament

Simulare Evaluare Naţională 2023 (sursa foto: alba24.ro)

Cum se întâmplă, în mod firesc, înaintea oricărui examen important, mulți dintre elevii care se pregătesc de Evaluarea Națională au emoții. Acestea se pot dovedi constructive, însă e important ca absolvenții claselor a VIII-a care numără zilele până când vor începe probele din cadrul evaluării să nu se lase copleșiți de stres.

Ca urmare, s-ar putea vorbi despre o serie de mici trucuri pe care le-ar putea avea în vedere elevii înaintea examenului de care depinde intrarea la un liceu cât mai bun, unde sa-și continue studiile, după terminarea celor opt clase din școala generală.

Hrana și hidratarea, foarte importante!

Ce ar putea face elevii cu scurt timp înainte de a susține Evaluarea Națională, pentru a se asigura că în ziua examenului au o stare cât mai bună și un randament optim?

Unii aleg să deschidă „pe ultima sută de metri” cărțile și caietele pentru a mai parcurge o dată materia. Doar că în unele cazuri acest gest poate spori starea de tensiune de dinaintea examenului. Creierul are nevoie de o perioadă de deconectare de la stresul legat de tot ceea ce ține de examen. Așa că ar fi bine ca elevii să se detașeze pe cât posibil, măcar câteva ore, de tot ceea ce înseamnă probele examenului, cu scurt timp înainte ziua cea mare.

Un alt element important ține de hrană. Unii elevi au tendința să mai sară peste mese, din cauza emoțiilor sau doar pentru a „salva” timp pentru încă un plus la capitolul studiu. Însă mâncarea, la fel și hidratarea sunt foarte importante, în special înainte de un examen important. Așadar, nu uitați să mâncați ceva la micul dejun, înainte de a merge să susțineți examenul, în dimineața fiecărei probe. Eventual o banană sau alte alimente ușoare pentru stomac.

Ce ar fi bine să nu faceți cu scurt timp înainte de examen

Ar fi bine să evitați să beți prea multă cafea, în ultimele 24 de ore de dinaintea Evaluării Naționale. Și asta pentru că s-ar putea ca să nu reușiti să vă odihniți cum trebuie, înaintea probelor, dar și să ajungeți în situația ca, în mod nedorit, cofeina să sporească starea de anxietate.

Mai mult, înainte de a pleca de acasă pentru a ajunge în sala de clasă unde veți susține probele din cadrul Evaluării Naționale, e bine să verificați să aveți suficiente pixuri și neapărat de aceeași culoare. Un aspect care v-ar putea fi de ajutor ar fi acela să vă pregătiți din timp ținuta pentru ziua de examen, nu de alta, dar să nu mai pierdeți timp în dimineața probelor.

Până să înceapă examenul, e bine să încercați să stați în preajma unor colegi mai optimiști și, de ce nu, mai curajoși, pentru a nu risca să preluați din emoțiile celor care au o fire mai emotivă. E bine să încercați pe cât posibil să vă încurajați și să dați uitării orice gând negativ înaintea Evaluării Naționale. O stare de spirit cât mai bună, pozitivă, vă va fi de real ajutor. De evitat gândurile gen „nu am studiat suficient” sau „dacă îmi pică ceva ce nu am învățat destul”.

author avatar
Andrei Coman
180 afisari

2 COMENTARII

  1. Cînd știi ceva nu-ți trebuie trucuri. Dar cînd școala te pregătește doar pt examen și nu te învață NIMIC…
    Dacă pînă-n 1989 erau destui ce știau subiectele dinainte de examen sau/și le corectau lucrările cine tebuie, cu cîte procente mai mulți sînt azi?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger