AcasăNewsTrucul prin care românii pot să ajungă să păcălească automatele sistemului de...

Trucul prin care românii pot să ajungă să păcălească automatele sistemului de reciclare și să ia bani şi pe sticle care nu sunt în program

Magazinele sătești, îngropate de sistemul garanție-returnare

Inventivitatea românilor e destul de bine cunoscută. Mai nou, s-a aflat cum a putut fi „fentat” Sistemul Garanție-Returnare, în cazul sticlelor care – încă – nu sunt parte din SGR.

Concret, românii au descoperit o metodă de a obține bani din reciclarea ambalajelor returnabile, chiar și când acestea nu fac parte din Sistemul Garanție-Returnare (SGR).

Se știe deja că la momentul cumpărării din magazine a unei sticle din plastic – de suc sau apă, de exemplu, dar și a unei doze de aluminiu se plătește o garanție de 50 de bani, în cazul în care produsele poartă logo-ul SGR.

Doar că sunt încă la vânzare și produse ale căror ambalaje nu au respectivul logo, pentru care cumpărătorilor nu li se percepe garanția de 50 de bani. Și care, teoretic, nu pot fi returnate la automatele din magazine.

Cum a decurs experimentul

Un videoclip postat pe TikTok de către un internaut arată însă că sistemul poate fi păcălit cu un truc. „Libertatea” a verificat informația, iar „experimentul” a reușit.

Mai precis, jurnaliștii au confirmat trucul. Au folosit o sticlă de plastic care nu avea logoul SGR, drept urmare nu li s-a oprit garanția la achiziționarea produsului respectiv. Au xeroxat un cod de bare al unui produs cu logo-ul SGR, l-au decupat și l-au lipit peste codul de bare inițial. Au introdus sticla de plastic într-un aparat al Sistemului Garanție-Returnare, iar aceasta a acceptat-o fără probleme. Ulterior, au primitun voucher în valoare de 50 de bani, valabil 12 luni de la data emiterii lui.

Un astfel de truc n-ar mai putea fi aplicabil prea mult timp. Și asta pentru că, potrivit sursei citate, metoda mai merge până pe 30 iunie.

Începând cu data de 1 iulie nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific. Așadar, până la 30 iunie, în piață vor putea circula ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție.

author avatar
Andrei Coman
2.119 afisari

6 COMENTARII

  1. Cine a inceput, nu cumva cei care retineau garantie pe ceva care nu avea returnarea ei. Da romanii sunt periculosi ca au raspuns cu aceiasi moneda cu care au fost tratati. Oricum se pare ca sistemul da rateuri la greu , binenteles tot pe banii fraierilor.

  2. Este important să ne concentrăm pe îmbunătățirea sistemelor pentru a preveni astfel de lacune și a încuraja reciclarea responsabilă.

    • zalma daca ai avea un neuron valid ai realiza ca toate ambalajele trebuie reciclate, nu numa alea de au sgr scris pe ele! Altfel vor fi aruncate-n natura,cum sint de altfel aruncate de 35 de ani!

  3. nu e „truc” ci furt calificat:
    acelora le-am da 15 ani de munca silnica la reimpaduriri!

    da,exact:
    chiar si pentru 50 de bani!

    pentru cei cu „systemu de reciclare”-mult mai mult!

  4. Mare ” FRAUDA” ! Doar „manopera” de a : decupa , xeroxa si lipi , valoreaza mai mult decat 50 bani ! Merita doar ca distractie ! Pana la urma scopul e atins : un ambalaj care putea fi aruncat la gunoi e reciclat ! Autorul articolului o fi fost platit pentru aceasta ” BOMBA ” ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger