AcasăNewsTrenduri în Software care contureaza viitorul

Trenduri în Software care contureaza viitorul

Tehnologia are o evolutie din ce in ce mai rapida, in asa fel incat noutatile de astazi pot fi uitate in doar cateva luni. Nu tot ceea ce este nou dispare rapid, insa. Exista anumite trenduri in dezvoltarea software care promit sa ramana pe termen lung de actualitate si sa se dezvolte continuu. Iata cateva dintre ele.

 

  1. Blockchain. Bitcoin a revolutionat ideea de moneda, iar acest lucru este datorat tehnologiei Blockchain. Ideea revolutionara din spatele acestei tehnologii este faptul ca informatia nu mai este stocata pe computere centrale sau pe servere de hosting aflate intr-un anumit loc in lume, ci este stocata in acelasi timp pe mai multe dispozitive interconectate, aflate peste tot prin lume. Astfel, apare posibilitatea de tranzactionare rapida fara intermediari costisitori si de transmitere de informatii fara niciun fel de risc. Blockchainul este din ce in ce mai popular, motiv pentru care companii uriase precum IBM, Oracle sau Amazon investesc sume foarte mari in dezvoltarea sa.

 

  1. Inteligenta artificiala. Suntem din ce in ce mai aproape de punctul in care vom avea robotei inteligenti care sa ne ajute la treburile zilnice. Inteligenta artificiala castiga teren pe zi ce trece si se crede ca in 2020 peste 40% dintre companiile de la nivel mondial o vor utiliza pentru automatizarea diverselor procese. Facebook, Google sau Slack investesc deja extrem de mult in dezvoltarea solutiilor AI, oferind cateva solutii inteligente, precum asistenta la domiciliu.

 

  1. Securitatea. Informatia a devenit mai valoroasa decat petrolul, ceea ce a dat nastere unei adevarate curse pentru securizarea datelor. Atat companiile mari, cat si intreprinderile mici si mijlocii au nevoie de securitate impotriva atacurilor cibernetice, lucru care transforma securitatea datelor intr-unul dintre cele mai cautate servicii.

 

  1. Cloud-ul. Mutarea datelor din local in cloud este o realitate din ce in ce mai bine conturata. Desi foarte multi oameni sunt inca sceptici, numeroasele avantaje ale cloudului ii va convinge intr-un timp foarte scurt. Printre aceste avantaje se numara posibilitatea de accesare a informatiilor oricand, de oriunde, siguranta datelor si optimizarea foarte bine a costurilor.

 

  1. Tehnologia 5G. In ultimul an, tehnologia 5G a creat adevarate dispute, in jurul sau conturandu-se numeroase mituri. Tehnologia 5G permite accesul la o societate extrem de mobila si interconectata, asigurand viteze de descarcare uriase. Practic, un film 4K poate fi descarcat prin 5G in doar 18 secunde. Aceasta tehnologie poate sa imbunatateasca experienta jocurilor multiplayer, poate sa evite blocajele neasteptate si poate ajuta la interconectarea unui numar foarte mare de obiecte din jurul nostru. Daca pana acum aveam calitate in data center-uri, si implicit servicii de gazduire web puternice ( vezi aici cate resurse poti cumpara pentru un server cu doar 0.95 euro/luna), dar conexiuni destul de slabe pe wireless, 5G promite sa rezolve aceasta problema.

 

  1. Realitatea Virtuala si Realitatea Augumentata. Cele doua realitati alternative s-au dezvoltat extrem de mult in 2018 si 2019. Daca prima este foarte atractiva pentru gameri, cea de-a doua isi gaseste utilitatea in foarte multe domenii serioase ale vietii, cum ar fi formarea fortei de munca. Dezvoltarea VR si AR este mai lenta decat dezvoltarea altor tehnologii, insa este foarte interesanta si atractiva.

 

Nu este niciun secret in faptul ca tehnologia este din ce in ce mai prezenta in vietile noastre. Daca iti doresti sa inveti ceva nou, asadar, incearca sa te focusezi pe tehnologiile prezentate mai sus. Desi sunt sanse ca peste 10-15 ani sa fie depasite, acestea au un potential urias in prezent.

author avatar
National
614 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger