AcasăNewsTren deraiat in Turcia, 24 de morti

Tren deraiat in Turcia, 24 de morti

Starea precara a terasamentului, afectat de ploi, ar fi cauza principala a tragediei

Trenul transporta 362 de persoane din Kapikule (regiunea Tekirdag, langa frontiera bulgara) si se indrepta spre Istanbul. In apropiere de localitatea Sarilar, sase vagoane au sarit de pe sine.

Starea precara a terasamentului afectat de ploi ar fi cauza principala a tragediei

Vicepremierul turc, Recep Akdag, a anuntat ieri un nou bilant provizoriul al persoanelor decedate (24) indicand si zeci de alte persoane ranite. Ministrul Sanatatii, Ahmet Demircan, a indicat 318 raniti care au fost spitalizati dupa accidentul  de duminica, 124 din ei ramanand ieri sub ingrijiri medicale in spitale. Ministerul Transporturilor, Ahmet Arslan,  a declarat  ca terenul s-a deplasat sub sine datorita ploilor recente, provocand deraierea, precizand ca ultimul control al sinelor a avut loc in aprilie. Peste 100 de ambulante dar si elicoptere ale armatei au sosit la locul accidentului. Presedintele Turciei, Recep Erdogan, a adresat condoleante familiilor victimelor si a anuntat deschiderea unei anchete asupra acestei ”tragedii”. In ultimii ani Turcia a intreprins eforturi pentru a-si moderniza caile ferate, construit mai multe linii pentru tranuri de mare viteza pentru a castiga calatori ce prefera autorarul sau avionul, cum ar fi linia Ankara-Istanbul (inaugurata in 2014), care leaga cele doua orase in trei trei ore fata de sapte anterior.Turcia si-a facut reteaua feroviara la mijlocul secolului al XIX-lea, sub Imperiul Otoman, iar constructia  a fost asigurata de marile puteri ale timpului, Marea Britanie, Franta si Germania. Legenda spune ca companiile straine au fost platite pe kilometru, ceea ce ar explica rutele greoaie si sinuoase ale cailor ferate din Turcia. Dezvoltarea retelei a fost continuata de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, dar intretinerea sa a fost ulterior neglijata atunci cand situatia economica a tarii s-a deteriorat.

author avatar
Tudor Borcea
76 afisari

1 COMENTARIU

  1. Caile ferate turce sunt mai praf decit ale Romaniei! Politica economica de acolo ca si la noi dupa ’89 au lasat in paragina caile ferate total!Au pus accentul numai pe caile auto! Interesele vestice si amerigane.. Iar guvernele Turciei nu au facut nimic pt. reabilitare de la Ataturk Kemal incoace ! Poate o face ceva Erdogan ,ca acu are si bani si puteri sporite,iar ca prim.min. Turciei a aratat ca e capabil de lucruri mari!.Ca presedinte si mai tare..! Am calatorit in anii ’90 cu trenul in Turcia ruta asta,am ajuns la Istanbul la ora 9.30, peste 10 ani in anii 2001 am ajuns la Istanbul la ora 12.30..! Desi ora de plecare din Bucuresti era aceeasi ca in anii 90’…PS. Inca din anii ’90 era privatizata cursa Kapikule-Istanbul..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger